Глутенът е растителен протеин, открит в житните растения, като пшеница, овес, ечемик, ръж и др. При хората, които са генетично предразположени, приемът дори на минимални количества глутен, отключва имунна реакция в тънкото черво и води до поява на хронично възпаление.
Главната функция на тънкото черво е да абсорбира витамините, минералите и всички останали хранителни вещества, важни за човешкия организъм. Глутенът уврежда ганглиите (власинките, които образуват абсорбиращата част на тънкото черво), в резултат от което вътрешните стени на чревния тракт стават гладки. Това отнема от повърхността на тънкото черво и намалява времето, за което се абсорбират хранителните вещества.
Непоносимостта към глутен се нарича целиакия (цьолиакия). Тя може да отключи повече от 55 заболявания. Тревожен факт е, че около 99% от хората с непоносимост към глутен, дори не предполагат за състоянието си!
Ето кои са най-разпространените симптоми на глутеновата непоносимост:
- Храносмилателни проблеми, като прекомерно образуване на газове, подут корем, запек, стомашно разстройство;
- „Пилешка кожа” или т. нар. синдром Keratosis Pilaris, който се проявява предимно по вътрешната страна на ръцете и бедрата. Keratosis Pilaris най-често е следствие от недостиг на витамин А и мастна киселина, и обикновено наподобява състоянието на кожата при акне;
- Отпадналост и общо усещане за умора скоро след консумацията на продукти със съдържание на глутен
-Наличие на автоимунни заболявания, включително тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артит, псориазис, лупус, язвен колит, склеродермия („твърда кожа”), множествена склероза и др.;
- Неврологични симптоми, като замайване или загуба на равновесие;
- Хормонален дисбаланс, СПКЯ (Синдром на поликистозните яйчници), стерилитет с неясен произход;
- Мигрена;
- Възпаление, подуване, болки в ставите;
- Резки промени в настроението, тревожност, временни прояви на т. нар. „паник атаки”, чувство на несигурност, депресия, Синдром на дефицит на вниманието (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD);
- Самостоятелна проверка за наличие на непоносимост към глутен (целиакия);
Можете сами да проверите дали не страдате от непоносимост към глутен, като се подложите на 100% безглутенова диета за период от 2 - 3 седмици. Ако след като отново се върнете към обичайния си режим, откриете че се чувствате значително по-зле, в сравнение с времето, през което сте се хранили без глутен, изводът е ясен.
Ако имате симптомите на целиакия, не съществува вариант, при който просто да ограничите консумацията на храни със съдържание на глутен. Тази стъпка ни най-малко няма да промени ситуацията!
Единственото адекватно решение в случая е да прекратите напълно консумацията на храни със съдържание на глутен. С други думи – 100% безглутенова диета!
Коментари (0)
Нов коментар