Ubiquinol Active CoQ10/ Убиквинол Активен Коензим 100 mg x 60 софтгел капсули
Честата консумация на картофи под каквато и да било форма, увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане, се твърди изследване, публикувано в един от медицинските журнали на BMJ. Независимо дали печени, пържени, варени или задушени, когато се консумират ежедневно, картофите могат да доведат до повишения в нивата на кръвното налягане.
Картофите са една от най-често консумираните храни в света. Поради високото си съдържание на калий, САЩ дори ги включва в списъка на здравословните храни. Въпреки това наскоро приключилото изследване върху въздействието им върху кръвното налягане, предполага да не се прекалява с приема им, твърдят авторите на изследването, специалисти от Women's Hospital and Harvard Medical School.
В изследването, което било провеждано в продължение на повече оот 20 години участвали 187 000 жени и мъже. Ежедневната им диета, включително честотата на консумация на картофи, била проследявана с помощта на специални въпросници.
Изследователите заключили, че консумацията на четири или повече порции картофи седмично, води до процеси, предизвикващи повишение в нивата на кръвното налягане.
Според авторите на изследването хората, които често ядат картофи трябва намалят консумацията им до 2 пъти седмично и да ги заменят със зеленчуци, които не съдържат нишесте. Те също така напомнят, че заради високия си гликемичен индекс, картофите рязко повишават нивата на кръвната захар, поради което с тях трябва да се внимава. Отдавна установен факт е, че прекомерната консумация на нишестени храни като картофи, хляб и други тестени продукти, води до затлъстяване и високи нива на кръвната захар. При това положение твърдението, че засилената консумация на картофи увеличава кръвното налягане, не звучи никак учудващо.
Коментари (0)
Нов коментар