Учени от щата Алабама откриха кои са основните причини за повишения апетит и наднорменото тегло. Според резултатите от изследванията им, недостатъчното сдъвкване на храната и бързото хапване на крак, водят до поемане на много по-големи количества от необходимото и съответно – покачване на теглото.
Освен това, навикът да се хапва набързо нарушава нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и пречи на пълноценното усвояване на полезните витамини, минерали, антиоксиданти и други вещества.
Времето, което отделяме за да се нахраним, както и дъвченето са почти толкова важни, колкото и самото качество на продуктите, категорични са авторите на изследването. Освен че е важно да се яде бавно и с удоволствие, за отлични резултати по отношение на теглото, храненията трябва да бъдат разделени на 5 пъти дневно. Това означава три основни хранения и две леки закуски между тях, за да не си прави тялото запаси „за черни дни” и за да свикне, че има редовен и сигурен източник на енергия. По-големият брой хранения и по-малките порции освен това, са много добро решение за поддържане на нормални нива на кръвната захар и отличен тонус през целия ден, се споменава още в изследването, публикувано в изданието
Journal of nutrition.
Хранителният режим, който ви препоръчваме е следния:
- Основна закуска: между 7 и 8 h сутринта
- Междинна закуска: около 10:30 h
- Обяд: между 12 и 13 h.
- Следобедна закуска: в 16:30 h
- Вечеря: между 18 и 20 ч.
Според диетолозите, ако спазвате този режим редовно ефектът е, че ще се чувствате сити, а всъщност ще сте поели много по-малко храна.
Спортът не е задължителен, по-важното е да не водите застоен живот!
В перфектния случай би трябвало да спортувате тепоне два пъти седмично. Но това не е толкова наложително, освен ако нямате нужда от сваляне на много килограми. Достатъчно е да се движите достатъчно, дори да става въпрос за ходене пеша.
Съвременни проучвания сочат, че хората които си правят разходка в рамките на 45 минути на ден 5 пъти в седмицата, боледуват два пъти по-рядко от тези, които не са физически активни. Движението на тялото стимулира имунните механизми, но има и още един много приятен ефект – изгаря енергия. Излизайте навън и се разхождайте винаги, когато можете!
Дъвчете бавно и забравете за „боклучивите” храни!
За трите основни хранения през деня отделяйте минимум по 20 минути на всяко, а за междинните закуски си определяйте поне по 10 минути. Мозъкът има нужда от това време, за да приеме сигналите от стомаха, ако вече е пълен.
Имайте специално място за хранене и щом седнете, се посветете само на храната! Най-лесно се
затлъстява от храна, която поглъщате без да се усетите – вечеря пред телевизора, пуканки в киното... Много е вредно също да похапвате, докато работите на компютъра или докато четете книга. Не е препоръчително и постоянното опитване на храната, докато я готвите. По този начин от една страна не изпитвате удоволствие от храненето, а от друга – рискувате да преядете.
Придържайте се стриктно към часовете за храна, посочени по-горе. Бройте внимателно калориите и се контролирайте непрекъснато, без да си позволявате калорични и вредни храни. Дъвчете бавно и добре, съсредоточавайте вниманието си върху големината на хапките.
Няма да се получи без плодове и зеленчуци
След като мине първата седмица, пребройте колко пъти сте яли
плодове и зеленчуци.
Всеки ден трябва да поемате зеленчуци 3 до 5 пъти, което означава при всяко основно хранене и плодове - 3 пъти дневно. Когато свикнете да ги приемате, те ще ви засищат достатъчно и няма да посягате толкова често към продукти със съдържание на повече мазнини.
Други основни правила, към които е необходимо да се придържате:
- Старайте се да избирате за салата зеленчуци с по-тъмни нюанси на зеленото и червеното. Те съдържат повече естествени багрила и са по-полезни за организма ви.
- Прибавяйте към месото доматен сос, сурови домати или царевица.
- Гледайте винаги да добавяте в супата картофи, зеле, грах, царевица и всякакви други зеленчуци.
- Към печените картофи е добре да добавяте спанак, нискомаслена извара, гъби или домати.
- При приготвянето на зеленчуците е важно те да са с минимално количество мазнина. Ако става въпрос за салата, добавяйте малко количество висококачествен зехтин, при варенето не използвайте мазнина или приготвяйте зеленчуците на пара.
Знаете ли, че... Кокосовото масло е единствената мазнина, чиито предимства остават при готвене до 180° ! Освен че е много полезно, кокосовото масло е най-подходящото средство за готвене на по-високи температури. Няма никакъв смисъл да приготвяте храната си със зехтин например, при положение че я подлагате на топлинна обработка. Зехтинът е полезен единствено в сурово състояние, също както и всички останали полезни мазнини.
Кокосовото масло изобилства от полезни хранителни вещества, а приложението му не се изчерпва само до готвене. Може да се приема като хранителна добавка; има и страхотен ефект върху кожата, хидратира я в дълбочина, намалява бръчките и фините линии, и забавя появата на нови; изключително полезно е за косата, затова много жени го използват вместо маска за коса с цел хидратация на скалпа, заздравяване на косъма и ускоряване на растежа.
Прочетете още:
Коментари (0)
Нов коментар