Палмитолеиновата киселина повишава „добрия” холестерол (HDL) и намалява нивата на „лошия” (LDL). В същото време, омега-7 значително подобрява ендотелната функция, следствие на което и сърдечно-съдовата система функционира по-добре.
Регулирайки производството на мазнини в мастните клетки, омега-7 подобрява и липидния баланс. Това означава, че допълнителният прием на омега-7, възпрепятства прекомерното отлагане на мазнини и понижава нивата на мазнините и триглицеридите в кръвта и черния дроб.
Според проучване на специалисти от Cleveland Clinic, палмитолеиновата киселина увеличава благоприятното въздействие „добрия” холестерол само за периода от 8 до 12 седмици. Същият ефект се очаква да има и от статините, но тяхното действие е обвързано и с доста нежелани странични ефекти. Резултатите от същото проучване сочат още, че приемът на омега-7 намалява нивата на атеросклеротичните плаки в аортата с цели 47%.
В друг експеримент по отношение на въздействието на омега-7 върху организма, участвали пациенти със сърдечно-съдови проблеми и високи нива на LDL и триглицериди. След като ежедневно и в продължение на по-дълъг период от време приемали продукт със съдържание на омега-7, съсътоянието на участниците значително се подобрило. Средният спад в нивата на LDL при тях бил около 7,6%. Пациентите с най-високи нива на общ холестерол (non-HDL cholesterol) и триглицериди, постигнали понижения в тези стойности с цели 30%.
Коментари (0)
Нов коментар