Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние. Заразяването на продукта се извършва много внимателно. При френският рокфор, италианската горгонзола, английският силтън и множество по-евтини аналози, като дор бльо, това е синкавата плесен Penicillium roqueforti. Учените от Lycotec сега се опитват да извлекат полезните компоненти от рокфора, за да създадат подходяща добавка или екстракт за тези, които не понасят вкуса на сирената с плесен. Установено е, че след извличането им от сирената, тези компоненти може да бъдат използвани във фармацевтиката или козметиката.
Плесен от сирене срещу сърдечносъдови заболявания
Мухлясалото сирене способства за понижаване риска от сърдечносъдови заболявания, смятат специалисти от английската компания Lycotec, специализирана в биомедицинските технологии. Експертите са установили, че рокфор, камамбер и другите сирена с плесен притежават противовъзпалителни свойства, които възникват в процеса на зреенето. Тези благородни плесени също така възпрепятстват запушването на съдовете. Ето защо специалистите смятат, че употребата на сирена с плесени е една от причините, заради които французите са са най-високи показатели по продължителността на живота в Европа.
Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние. Заразяването на продукта се извършва много внимателно. При френският рокфор, италианската горгонзола, английският силтън и множество по-евтини аналози, като дор бльо, това е синкавата плесен Penicillium roqueforti. Учените от Lycotec сега се опитват да извлекат полезните компоненти от рокфора, за да създадат подходяща добавка или екстракт за тези, които не понасят вкуса на сирената с плесен. Установено е, че след извличането им от сирената, тези компоненти може да бъдат използвани във фармацевтиката или козметиката.
Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние. Заразяването на продукта се извършва много внимателно. При френският рокфор, италианската горгонзола, английският силтън и множество по-евтини аналози, като дор бльо, това е синкавата плесен Penicillium roqueforti. Учените от Lycotec сега се опитват да извлекат полезните компоненти от рокфора, за да създадат подходяща добавка или екстракт за тези, които не понасят вкуса на сирената с плесен. Установено е, че след извличането им от сирената, тези компоненти може да бъдат използвани във фармацевтиката или козметиката.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар