При жените, приемали най-много боровинки или ягоди, процесите на когнитивните нарушения в мисленето и паметта били забавени от година и половина до 2 години и половина.
За целите на изследването, учените изследват когнитивните функции на 16 010 жени на всеки 24 месеца в продължение на 6 години, посредством телефонни интервюта.
Повишеният прием на ягоди, къпини и боровинки забавя когнитивния упадък и при по-възрастните жени, споделя д-р Елизабет Девор, един от авторите на изследването. Способностите на участничките в него били тествани, като жените трябвало да възпроизведат думи или цифри в съответния ред, в който са им били прочетени преди това. Освен всичко това, жените трябвало да попълват и детайлни въпросници, касаещи хранителния им режим в периода между 1976 и 2001 г.
Жените, които залагали най-много на гореспоменатите плодове, постигнали за този дълъг период среден прием от половин чаена чаша боровинки или около половин килограм ягоди седмично. Те били не само с по-добри когнитивни функции, но и с много прилични физически показатели, в сравнение с жените, които консумирали по-малко от тези плодове. В изследването били вземани предвид дори фактори като образование и тютюнопушене.
Revita Ви препоръчва: Стандартизиран екстракт от червена боровинка на американската компания Nature’s Way! Съдържа концентриран екстракт от плодове на червена боровинка (концентрат Ultra Anti-Adherence 90MX) и витамин С!
Коментари (0)
Нов коментар