Повечето хора подхождат към детоксикацията с недоверие и боязън. И в това няма нищо чудно – прочистването на организма най-често извиква асоциации за гладуване, разхлабителни билки и много течности и фибри в добавка. Добрата детоксикация обаче, всъщност е доста по-лесна, а и по-вкусна, отколкото си представяте. Основната ѝ цел е да се стимулират чернодробните ензими, да се подобри активността на червата с цел по-лесното изхвърляне на отпадъците, както и да се подпомогнат бъбреците за елиминирането на токсините, натрупващи се в тъканите, органите и кръвта.
Какво трябва да имате предвид?
На първо място, избягвайте месо, сирене, мазнини, соя, шоколад, захар и солени храни. Важно е също да наблягате на течностите, храните от растителен произход и тези с високо съдържание на фибри. Това ще подпомогне дейността на дебелото черво и ще намали приема на токсини. Най-добре е да включите в менюто си всички храни, за които ще стане дума по-надолу. Всички те са идеални детоксикатори. Включвайте в менюто си поне по пет от тях всеки ден. Яжте само толкова, колкото да се заситите и не преяждайте.
Ако се придържате към тези прости съвети, съвсем скоро ще имате повече енергия, по-ясна мисъл, и дори някой килограм надолу!
Артишок. Стимулира и подобрява работата на бъбреците и черния дроб. Богат е и на защитни чернодробни агенти, сред които цинарин – най-добрият природен чистач на отрови от човешкото тяло. В една средна порция артишок се съдържат около 10 гр фибри, полезни за дейността на дебелото черво, и само 65 калории.
Как да се консумира: Най-добрият начин е да се приготви на пара и да се сервира със сос с основно присъствие на червен пипер или чушки. Пъпките могат да се използват и като добавки към салати и паста.
Revita Ви препоръчва: Артишок, 450 мг, 60 капс.
Ленено семе. Един от най-богатите източници на лигнани и фибри и противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Стимулира перисталтиката на дебелото черво и деийства очистващо на целия организъм.
Как да се консумира: Добавете две чаени лъжички ленено семе в зърнената си закуска, смутито или сока.
Revita Ви препоръчва: Ленено масло, 1300 мг, 200 капс.
Чесън. Антибактериалните му свойства са широко известни. Чесънът стимулира производството на глутатион – потенциално детоксикиращ антиоксидант, който подпомага черния дроб в пречистването на отровите, попаднали в организма. Богат е и на съединения, съдържащи сяра, на което се дължи и специфични му аромат.
Как да се консумира: Едва ли има нужда от специални съвети точно за този зеленчук. Чесънът може да се използва всякак – суров, задушен и добавен към най-различни ястия, както и да участва в различни сосове и дресинги.
Revita Ви препоръчва: Чесън, 580 мг, 100 капс.
Зелен чай. Познат е от хилядолетия заради детоксикиращите си и противовъзпалителни свойства. Наред с това, подпомага функциите на черния дроб и увеличава количеството детоксикиращи ензими в организма (според скорошно изследване – с над 80 %). Умереното съдържание на кофеин, наред с алкализиращия и леко седативен L- теанин пък, го превръща в чудесна леко-ободряваща напитка.
Как да се консумира: Пийте по 2 до 4 чаши дневно. Използвайте го в умерени количества и като подправка за супи.
Revita Ви препоръчва: Зелен чай, 450 мг, 30 капс.
Зеленолистни зеленчуци. Повечето от тях са алкализиращи – типичен пример за такъв зеленчук е спанака. Богати са и на вещества, които пречистват кръвта и дори предпазват от някои злокачестени заболявания, поради високото съдържание на хлорофил. Включвайте по-често в менюто си рукола, зеле, алабаш, както и по-малко популярния у нас кресон.
Как да се консумира: Добавяйте към салати, както и към плодови и зеленчукови смутита.
Revita Ви препоръчва: Зеленчуков антиоксидант, 60 капс.
Лимон. Едва ли има човек, който да не е запознат поне малко с полезните му свойства. Наред с високото съдържание на витамин С, той съдържа и алкализиращи вещества, подпомагащи изхвърлянето на слузта и отровите от организма.
Как да се консумира: Изстискайте половин лимон в топла вода или в хладък зелен чай. Пийте по една чаша всяка сутрин – така от една страна се хидратитрате, а от друга – стимулирате мускулатурата на стомашно-чревния тракт.
Розмарин. Тази ароматна билка е мощен стимулант на черния дроб. Освен това подобрява работата на жлъчката и помага за изхвърлянето на токсините. Розмаринът е богат на карнозна киселина, която помага на организма в производството на детоксикиращия глутатион.
Как да се консумира: Като добавка към супи и салати, както и за поръсване на зеленчуци на пара.
Revita Ви препоръчва: Розмарин, 400 мг, 100 капс.
Морски водорасли. Те са също толкова алкализиращи, колкото и зеленолистните зеленчуци. Богати са на въглехидратоподобни форми, които потискат възпалителните процеси в организма.
Как да се консумират: Мислете за тях като за зеленчук и подправка едновременно. Използвайте ги в различни салати. Експериментирайте с азиатска кухня – участват в много от ястията.
Revita Ви препоръчва: Спирулина, 380 мг, 100 капс.
Куркума. Традиционно се използва в аюрведичната медицина за детоксикация на черния дроб. Активната ѝ съставка е куркумин – той доказано повишава способността на черния дроб да преработва отровите. Куркуминът усилва отделянето на слуз от стомашно-чревния тракт и предпазва черния дроб от възпалителни процеси.
Как да се консумира: Куркума ще намерите в магазините за подправки, най-често под формата на прах. Добавяйте по около 1/4 ч.л. към варена паста, бъркани яйца, или варен ориз. Бъдете внимателни – подправката оцветява в жълто.
Revita Ви препоръчва: Куркума, 500 мг, 60 капс.
Коментари (0)
Нов коментар