Учените осъществили експеримент с две групи доброволци. Те били подложени на диета в продължение на пет седмици. Всеки ден участниците в първата група трябвало да ядат постно говеждо месо. След края на диетата доброволците понижили нивото на холестерола с 5%, а нивото на лошия холестерол с 4%. Почти същите били резултатите при другите участници, чиято диета включвала риба, зеленчуци и плодове. „Неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини, за разлика от надениците, бекона и шунката. Абсолютен мит е, че всички наситени мазнини са вредни за сърцето, обясняват специалистите. Просто не трябва да се прекалява с тях", обяснява д-р Майкъл Ръсел, ръководител на изследването.
Стеариновата киселина сваля холестерола
Наситените мастни киселини - лауринова, миристинова и палмитинова, са враг №1 на сърцето, тъй като запушват артериите и увеличават значително риска от инфаркт. За разлика от тях, стеариновата наситена мастна киселина няма отрицателен ефект върху нивото на холестерола и не води до други рискови фактори. Стеариновата киселина, която се съдържа в телешкото и свинското месо, пилешкото (без кожата), зехтина, млякото, сиренето и в много големи количества в репейното масло, дори може да предпазва от сърдечносъдови заболявания, обвързани с развитието на сърдечни болести. Това твърдят американски учени в изследване.
Учените осъществили експеримент с две групи доброволци. Те били подложени на диета в продължение на пет седмици. Всеки ден участниците в първата група трябвало да ядат постно говеждо месо. След края на диетата доброволците понижили нивото на холестерола с 5%, а нивото на лошия холестерол с 4%. Почти същите били резултатите при другите участници, чиято диета включвала риба, зеленчуци и плодове. „Неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини, за разлика от надениците, бекона и шунката. Абсолютен мит е, че всички наситени мазнини са вредни за сърцето, обясняват специалистите. Просто не трябва да се прекалява с тях", обяснява д-р Майкъл Ръсел, ръководител на изследването.
Учените осъществили експеримент с две групи доброволци. Те били подложени на диета в продължение на пет седмици. Всеки ден участниците в първата група трябвало да ядат постно говеждо месо. След края на диетата доброволците понижили нивото на холестерола с 5%, а нивото на лошия холестерол с 4%. Почти същите били резултатите при другите участници, чиято диета включвала риба, зеленчуци и плодове. „Неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини, за разлика от надениците, бекона и шунката. Абсолютен мит е, че всички наситени мазнини са вредни за сърцето, обясняват специалистите. Просто не трябва да се прекалява с тях", обяснява д-р Майкъл Ръсел, ръководител на изследването.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар