Чуем ли нещо за прясно изцеден сок, рядко се замисляме за някои важни подробности около приготвянето, които са определящи за полезността и ефикасността му. Вместо това, по-често подхождаме с презумпцията, че фрешът е супер напитка при каквито и да било обстоятелства. Това обаче, не е точно така, смятат учените.
Така например, малко хора знаят, че пресният сок трябва да бъде изпит максимум 15 минути след изстискването. В противен случай, той губи най-полезните си свойства, а в него започват да се размножават бактерии. За съжаление, стара практика е на повечето места, на които предлагат фреш, да дават на клиентите си предварително изстискан и вече налят в бутилки престоял сок.
Запомнете: фрешът е полезен само когато се консумира пресен, в близките минути след прецеждането му.
Фрешът е напълно противопоказен за децата до 1 годишна възраст, а след това в периода до 7 години той трябва да се разрежда с вода, в съотношение 1:1. Това е така, защото пресният сок може да повлияе доста негативно стомашно-чревния тракт.
След консумация на прясно изцеден сок, зъбите трябва да се измият задължително или поне устата да се изплакне добре с вода. Киселините, съдържащи се в пресните сокове са толкова мощни, че буквално разяждат зъбния емайл и разбалансират нормалните нива на рH в устата.
Не е добре да пиете фреша по време на хранене, тъй като съдържащата се в него захар пречи на нормалното функциониране на червата. Най-добре е да го консумирате след като се приключили с хапването и никога на гладно.
Някои сокове са напълно противопоказни при хора с гастрит и язва, поради повишаващите им киселинността свойства.
Знаете ли, че соковете съвсем не са добър източник на фибри, тъй като в повечето случаи фибрите остават в кората на плода/зеленчука? В някои случаи обаче, е възможно да се смели и кората, така че ако обичате фреш се старайте в него да присъстват и уж „ненужните” обелки.
Фрешът в редица случаи повишава нивата на кръвната захар и предизвиква усещане за глад, за разлика от целите плодове и зеленчуци, които не действат по този начин, защото са богати на фибри. Освен това, колкото и парадоксално да звучи, пресният сок е източник на много повече калории, отколкото съдържащите се такива в целите плодове и зеленчуци.
Коментари (0)
Нов коментар