Search
Филтрирай по...

10 ползи за здравето от приема на коензим Q10

Коензим Q10

Коензим Q10 е витаминоподобно вещество, което се среща в почти всички клетки в тялото. Наричан е още витамин P или убиквинон, и е важен компонент за метаболизма на клетъчна енергия и нормалната функция на митохондриите. Той има отношение към синтеза на аденозинтрифосфат (АТФ) – молекула, важна за клетъчния енергиен обмен и контролира процесите на липидна пероксидация. Нивата на коензим Q10 са най-високи в органите с бърз метаболизъм – сърце, бъбреци, черен дроб.

Убиквинон е ключов кофактор в транспортната верига на електрони, което е важно за синтеза на АТФ и играе роля на антиоксидант, предпазващ клетъчните мембрани. Човешкият организъм може да синтезира ендогеннно малки количества от него, но тази способност намалява с напредване на възрастта. Дефицит на коензим Q10 може да има при дефицит на витамин В6, увеличени нива на окислителен стрес, митохондриална болест, както и прием на холестерол-понижаващи лекарства (статини). Хората с диабет, рак, болест на Паркинсон и сърдечен порок също имат понижени плазмени нива на коензима.

Ето кои са ползите за здравето от приема на коензим Q10 под формата на хранителна добавка!

1.Подобрява сърдечното здраве. В сърцето се съдържат големи количества коензим Q10. Той предпазва сърдечния мускул от окислителното увреждане на LDL холестерола. Окислителният стрес, наднорменото тегло, метаболитният синдром и инсулиновата резистентност са ключови елементи за развитието на атеросклероза и сърдечно-съдови болести, а коензим Q10 значително намалява окислителния стрес.

2.Осигурява антиоксидантна защита. Коензим Q10  е един от най-важните липидни антиоксиданти, който предотвратява образуването на свободни радикали. Важен за защитата от окислителния стрес и подпомага рециклирането на други антиоксиданти като витамин С и витамин Е в тялото.

3.Подпомага хормоналния баланс. Жените с хормонален дисбаланс и възпаления, свързани с менструалния цикъл, се повлияват положително от приема на добавки с коензим Q10.

4.Укрепва надбъбречните жлези. Изследванията показват, че хората с понижени функции на надбъбречните жлези и хипофизата имат недостиг нива на коензим Q10. Той оказва благотворно влияние върху секрецията на хормоните на надбъбречните жлези и ги предпазва от изтощение.

5.Повишава енергията Необходим е за превръщането на хранителните вещества в енергия в митохондриите. Убиквинонът е отговорен за 95% от производството на енергия в клетките, като същевременно повишава и енергийните нива на различни органи.

6.Подпомага мускулите. Интензивните физически упражнения водят до мускулно, тъканно и клетъчно увреждане, което от своя страна увеличава окислителния стрес. Добавките с коензим Q10 могат да понижат нивата на мускулно увреждане.

7.Намалява страничните ефекти на статините. Приемът на статинови медикаменти изчерпва резервите на коензим Q10, което има безброй негативни ефекти върху здравето. Ето защо все повече специалисти препоръчват на хората, които се лекуват със статини, да го приемат под формата на хранителна добавка.

8.Здравословно остаряване. Натрупването на свободни радикали, окислителният стрес, както и производството на реактивни кислородни видове (ROS) ускоряват процесите на стареене. Коензим Q10 играе важна роля за синтеза на АТФ и действа като антиоксидант в митохондрийните мембрани, и по този начин забавя стареенето.

9.Регулира кръвната захар. Коензим Q10 подобрява инсулиновата чувствителност и подпомага поддържане на нормални нива на кръвната захар. Установено е, че при болните от диабет се наблюдават ниски плазмени концентрации на коензима, което означава, че той играе важна роля в превенцията и лечението на това заболяване.

10.Подпомага здравето на мозъка. Поради високото си съдържание на мазнини, мозъкът е много чувствителен към окислителния стрес. Митохондриалната дисфункция в комбинация с окислителния стрес може да доведе до умиране на мозъчните клетки и развитие на болест на Алцхаймер. Тъй като играе важна роля за състоянието на митохондриите и намалява окислителните увреждания, коензимът има съществено значение за здравето на мозъка.

Добавките с коензим Q10 се срещат в 2 основни форми – убиквинол и убиквинон. Убиквинонът е окислената форма, докато убиквинолът е редуцираната форма, активна в тялото. Изследванията са установили, че и двете форми на коензим Q10 са ефективни, стига да се приемат в необходимите количества. Коензим Q10 се абсорбира най-добре непосредствено след консумация на храна, източник на мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top