Search
Филтрирай по...

10 слабо известни факта за ползите на витамин В6

Витамин В6
Ползи на витамин В6

Добре известно е, че витамин В комплекс е полезен за организма. Има обаче един специфичен вид от групата на В-витамините, който заслужава особено внимание и това е В6. Това не е просто статия за ползите от него, а подробен и задълбочен анализ на ролята му в човешкия организъм. Често подценяван и пренебрегван, В6 е един от най-полезните за здравето компоненти.

Какво представлява В6? Известен още като пиридоксин, този водноразтворим витамин играе ключова роля за редица важни процеси. Най-активната му форма носи името пиридоксал 5-фосфат. Тя взима активно участие в над 150 от реакциите в организма! Става ли дума за витамин В6, специалистите неизменно го свързват и с хомоцистеина. Това е аминокиселина (градивен елемент на протеините), която ако е във високи количества в организма, води със себе си риск от различни  смущения и заболявания, сред които депресия, неразположение, припадъци, а някои специалисти твърдят, че може да бъде предпоставка дори за развитие на ракови заболявания.

Витамин В6 има критично важни ползи при следните заболявания и състояния!

Болест на Алцхаймер. Високите нива на хомоцистеин увеличават риска от деменция и развитие на болест на Алцхаймер. Изследвания показват, че редовният прием на В6 заедно с фолиева киселина и витамин В12 забавя намаляването на сивото вещество в мозъка – органът, който болестта на Алцхаймер засяга най-чувствително.

Депресия. Човешкото тяло има нужда от витамин В6 за да произвежда поне три от т.нар. невротрансмитери – епинефрин, допамин и серотонин. При дефицит на витамин В6, хомоцистеинът се разпада до вторичен продукт, наречен S-аденозил хомоцистеин. Именно неговото натрупване занижава производството на гореспоменатите невротрансмитери, а това от своя страна е предпоставка за депресия и други неразположения, свързани с менталния тонус и настроението.

Предменструален синдром. Жените трябва да обръщат специално внимание на витамин В6, особено ако страдат от силно изразен предменструален синдром. Причините за неприятните състояния, предшестващи настъпването на месечния цикъл и досега не са изяснени напълно, но редица изследвания твърдят, че приемът на В6 облекчава много от тях, включително умората, напрежението, раздразнителността, главоболието и др. Особено ефикасен в такива случаи е приемът му в комбинация с магнезий и калций.

Ревматоиден артрит. Както е известно, витамин В6 играе важна роля в борбата с възпалителните процеси. Именно това му качество е повод за редица изследвания на влиянието му върху едно често срещано заболяване с възпалителен произход, засягащо милиони хора – ревматоидния артрит. Установено е, че много голяма част от пациентите с артрит са с ниски нива на витамин В6 и същевременно с високи на хомоцистеин. И въпреки че доскоро се считаше, че витамин В6 не повлиява по никакъв начин ревматоидния артрит, скорошни изследвания доказват, че той спомага за намаляване на нивата на редица протеини, причиняващи инфекции. Разбира се, този ефект се постига при редовен прием – поне 12 седмици.

Кожни проблеми. Витамин В6 е важен и за здравето на кожата. Ниските му нива се свързват с поява на себореен дерматит – състояние, което се характеризира с  поява на груби, люспести петна по лицето, шията и скалпа.

От друга страна при липса на витамин В6, естественото производство на колаген от организма намалява, което води до набръчкването и отпускането й.

Доказано е също, че витамините от групата В стимулират производството на два типа кожни клетки – кератиноцити и фибробласти, които подпомагат бързото заздравяване на различни повърхностни рани.

Безсъние. Витамин В6 насърчава производството на серотонин – „хормонът на щастието“, който се трансформира в мелатонин – хормона на съня.  Любопитни са резултатите и от наскоро проведен експеримент – доброволци, които приемат редовно витамин В6 могат сутрин много по-лесно да си спомнят и пресъздадат сънищата, в сравнение с тези които не са приемали витамина.

Зрителни нарушения. В6, наред с други витамини от група В, се сочи като добро профилактично средство срещу развитие на макулна дегенерация при възрастни хора. В подкрепа на тази теза се явява обширно изследване, обхванало повече от 5 000 жени, чието състояние е следено в продължение на 7 години. Резултатите показват, че комбинацията от витамин В6, фолиева киселина и витамин В12 може да намали риска от развитие на макулна дегенерация с 35 до 40%.

Сърдечни болести. Високите нива на хомоцистеин в кръвта са характерни при много сърдечни заболявания, поради което повечето специалисти считат, че витамин В6 може да бъде добро средство за превенцията им. При изследване, проведено върху плъхове се установява, че нивата на холестерол при тези на които се инжектира В6, са значително по-ниски отколкото на останалите. Разбира се, това не означава че витамин В6 може да предотврати сърдечен удар, но е възможно да окаже влияние върху редуцирането на риска от такъв.

Основни източници на витамин В6. Храните, в които се съдържа в достатъчно високи количества включват телешки черен дроб, нахут, риба тон, сьомга, пилешко бяло месо, пуешко месо, варени картофи, банани, яйца, мляко. Добре е да се има предвид факта, че В6 е водоразтворим, което означава че не може да се натрупа до опасни нива. И тъй като и самото тяло няма механизъм, по който да го произвежда, когато диетата не доставя на организма нужните количества, на помощ идват хранителните  добавки.

Revita Ви препоръчва продукта на Natural Factors, който съдържа пиридоксал-5-Фосфат формата на витамин В6. пиридоксал-5-Фосфат е коензимираната, най-бионалична и метаболитно активна форма на В6, която лесно и бързо може да се усвоява и използва от тялото. За разлика от обикновения пиридоксин (най-комерсиалната форма на В6), след прием пиридоксалът няма нужда да се преобразува в черния дроб и се отличава с висока абсорбция. В продукта на Natural Factors, В6 е комбиниран с оргáник смес от зеленчуци, плодове, билки, растения и морски видове, които имат мощно антиоксидантно действие и допълнителлно подпомагат усвояването и използването му от тялото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top