Search
Филтрирай по...

12 симптома, сигнализиращи за свръхчувствителност към глутен

Храни, съдържащи глутен

 

 

Днес много от производителите предпочитат на техните продукти да е изписано  „не съдържа глутен”. Затова нека да обсъдим глутена и това как да разберем дали наистина сме свръхчувствителни към него.

 

 

Първо, понятията „глутен” и „въглехидрати” не са с едно и също значение. Глутенът е протеин, открит в зърнените храни, особено в пшеницата. Има хлябове, зърнени храни, и макаронени изделия, които не съдържат глутен, и това е опоменато на опаковката. Добре  е да не обърквате глутена с въглехидратите. Важното е да разберете какво представлява глутенът, за да може, ако имате непоносимост към него, да го избегнете.

 

 

При хората, които имат непоносимост към глутен, обикновено храносмилането е затруднено, което кара тялото да не бъде в състояние да поеме останалите ключови вещества с храната. Непоносимостта към глутен също така е свързана с дълъг списък от заболявания. Обикновено обаче, хората обръщат внимание на състоянието си чак когато са диагностицирани с цьолиакия, която е тежка форма на глутенова нетърпимост и може да доведе дори до смърт. Милиони хора страдат от леки симптоми на тази непоносимост, и понякога се стига до смъртни случаи без дори да е открита конкретната причина за тях.

 

 

Това е списък с 12 от най-честите симптоми, които биха могли да сигнализират за глутенова непоносимост:

 

 

1.Храносмилателни проблеми: Най-очевидните признаци на свръхчувствителност към глутен са храносмилателните проблеми след консумация на храни, съдържащи глутен. Това включва подуване, газове, коремни болки и синдром на раздразненото черво.

 

 

2. Промени в настроението: глутеновата               свръхчувствителност може да доведе до нестабилно     емоционално здраве, включващо състояния на депресия,   тревожност и внезапни, драстични промени в настроението.

 

 

3.Мозъчно замъгляване: непоносимостта към глутен може да има отрицателен ефект и върху мозъка. Често срещани са състоябнията на замаяност, липса на фокус, вестибуларни нарушения и мравучкане (парестезия на крайниците), най-често придружено от изтръпване.

 

 

4.Главоболие: непоносимостта към глутен може да е причината за остро главоболие и дори мигрена.

 

 

5.Умора: Хората, страдащи от свръхчувствителност към глутен може да изпитват необоснована умора през целия ден, дори и да се наспали добре, без да са извършвали физически или психически изтощителна дейност.

 

 

6.Състояния на кожата, предизвикващи автоимунни симптоми: глутеновата чувствителност може да предизвика и автоимунни заболявания като екзема и псориазис, както и да влоши драстично симптомите на вече налични такива.

 

 

7.Фибромиалгията: според някои лекари, фибромиалгия (скелетна болка и слабост), при която може да се появят възпаления и болки почти навсякъде по тялото, в действителност може да бъде симптом на глутенова нетърпимост.

 

 

 8.Хормонален дисбаланс: Затрудненото усвояване на  глутен може да доведе до проблеми, свързани с нормалните хормонални нива. В резултат често се наблюдава влошаване на симптомите на ПМС. За съжаление, глутеновата непоносимост става и все по-честата причина и за безплодие.

 

 

 9.Кератоза пиларис: Непоносимостта към глутен може да предизвика заболяване, отличаващо се с неравности, обикновено в горната част на ръцете и бедрата, но понякога се появяват по лицето. Заболяването понякога се бърка с акне. Това състояние е следствие на глутенова непоносимост, когато тя оказва влияние на стомаха.

 

 

 10.Болки в ставите и възпаление: Глутеновата чувствителност може да е причината и за перманентните болки,възпаления и отоци в ставите.

 

 

11. Влияние върху имунната система: тъй като глутенът засяга пряко храносмилателната система, оказва влияние и върху имунната система, защото 80% от нея се намира в червата.

 

 

 12.Стоматологични проблеми: Непоносимостта към глутен може да доведе до появата на кариеси, зъбни пукнатини и проблеми с венците. Всички тези симптоми са индикатори за сериозно възпаление в организма.

 

 

Тестовете за глутенова нетърпимост не са честа практика , освен в случаите, когато става въпрос за цьолиакия. Най-добрият метод да тествате дали страдате от непоносимост към глутен е хранителен режим, който го изключва. Ако забележите подобряване на симптомите, това говори за налична непоносимост към него. Обърнете внимание на етикетите на храните и търсете секциите “без глутен” в магазините за хранителни стоки. Безглутеновата диета става все по-полулярна  ,затова такива щандове се срещат все по-често на местата, където се предлагат хранителни стоки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top