Search
Филтрирай по...

13 лечебни свойства на билките

bilkiДо момента са направени множество проучвания върху активните съставки на билките. Някои билки дължат лечебното си действие на специфичния си химичен състав, докато други – на специфичното синергично взаимодействие между различните съставки.

 

Ето разликата между различните категории билки и техния лечебен ефект!

 

Адаптогенни

Адаптогенните билки повишават съпротивителните сили и устойчивостта към стрес. Веществата в техния състав помагат на организма да се адаптира към различните стресови фактори и да избегне неприятните последици от стреса, като например умората. Специалистите са на мнение, че адаптогените подпомагат функциите на надбъбречните жлези.

 

Противовъзпалителни

Това са билките, които потискат възпалението и намаляват възпалителния отговор. Те действат широкоспектърно, а активността на повечето от тях е много силна. Основното е, че инхибират образуването на химикалите, които се произвеждат от възпаления орган, благодарение на което негативните процеси биват пресечени.

 

Антимикробни

Билките с антмикробни свойства помагат на организма да се пребори с патогенните микроорганизми. Част от тези растения съдържат химикали, които действат като отрова за вредните микроорганизми, а други – подсилват естествения имунитет.

 

Антиспазматични

Облекчават спазмите на гладката и скелетната мускулатура и намаляват мускулното напрежение.

 

Адстрингентни

Имат благоприятно действие върху кожата, лигавиците и други тъкани, и ефективно противодействат срещу рани и изгаряния. Адстрингентите намаляват дразненето и възпалението, и създават устойчива бариера срещу инфекциите. Те тонизират и стягат кожата и тъканите.

 

Горчиви

Билките с горчив вкус имат специално превантивно действие. Горчивият вкус предизвиква сетивна реакция в централната нервна система. Следствие на това, се отключват други реакции, като стимулиране на апетита и отделянето на храносмилателни сокове, детоксикацията на черния дроб, увеличаване на жлъчния поток и др.

 

Газогонни

Растенията, богати на ароматни, летливи масла стимулират храносмилателната система да работи правилно и с лекота. Те действат успокояващо на червата, потискат процеса на възпаление и предотвратяват прекомерното натрупване на газове в храносмилателния тракт.

 

Диуретични

Увеличават производството на урината и помагат на тялото да се пречисти от отпадъците.

 

Отхрачващи

Стимулират отделянето на слуз от белите дробове. Успокояват бронхиалните спазми и разхлабват слузта. Много полезни са при суха, дразнеща кашлица.

 

Полезни за черния дроб

Някои от тях играят фундаментална роля за здравето н а черния дроб. Те също така, подобряват храносмилането и премахват много от токсините в тялото.

 

Хипотонични

Действат добре на сърдечно-съдовата система и понижават нивата на кръвното налягане.

 

Разхлабващи

Оказват директно действие върху перисталтиката и стимулират движението на червата.

 

Полезни за нервната система

Разделени са в 3 групи – тоници, възстановяващи нормалното състояние на нервната система; релаксанти – облекчават тревожността и напрежението; стимуланти – стимулират нервната дейност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top