Search
Филтрирай по...

5 съвета за здрава кожа

Перфектна кожа

 

 

Добрата грижа за кожата, включително защитаta от слънцето и редовното й почистване, спомагат да запазите кожата си здрава и блестяща за години напред.

 

 

Нямате време да полагате достатъчно грижи? Винаги можете да спазвате тези пет прости правила, които да запазят и подобрят състоянието на кожата. Минималните грижи и здравословният начин на живот могат да ви помогнат да забавите естествения процес на стареене и предотвратите появата на различни кожни проблеми.

 

 

1. Предпазвайте се от слънцето

 

Един от най-добрите начини да се грижите за кожата си е да я предпазите от слънцето. Излагането на слънце може да доведе както  до бръчки, старчески петна и други кожни проблеми, така до увеличаване на  риска от рак на кожата.

 

 

Коя е най-добрата защита от слънцето:

 

Използвайте слънцезащитни продукти с широкоспектърен слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 15. Нанесяйте редовно слънцезащитни продукти и стойте на  сянка! Избягвайте слънцето между 10 часа и 14:00, когато слънчевите лъчи са най-силни. Обличайте се с по начин, който максимално да покрива кожата, за да я предпазите от пряката слънчева светлина.

 

 

2. Забравете цигарите

 

Пушенето кара кожата ви да изглежда по-отпусната и допринася за появата на бръчки. Тютюнопушенето стеснява до такава степен малките кръвоносни съдове в най-отдалечените слоеве на кожата,че там притока на кръв става минимален. По този начин кислородът и хранителните вещества трудно достигат до кожата, а те са безкрайно важни за доброто й състояние.

Пушенето също така води до загуба на  колаген и еластин – влакната, които придават жизненост и еластичност на кожата. В допълнение, повтарящите се лицеви изражения, които правите, докато пушите – като свивате устните, докато вдишвате и присвивате очите си, за да се предпазите от дима,  могат да допринесат за появата на бръчки.

Ако пушите, най-добрият начин да защитите кожата си е да се откажeте напълно от този вреден навик.

 

 

3. Кожата се нуждае от внимателни грижи

 

Ежедневното почистване и бръснене оказват влияние върху състоянието на кожата. Затова тези процедура трябва да се извършват внимателно:

Бръснете се внимателно! Винаги прилагайте крем за бръснене, лосион или гел, никога не започвайте процедурата без да сте изпълнили тази стъпка. Бръснете по посока на растежа на косъма, а не срещу него. По този начин ще предотвратите кожни раздразнения, зачервявания и враствания на космите.

 

Докато сте в банята: Топлата вода и дългите душове или вани водят до отстраняване на естественото омазняване на кожата. Ограничете времето за  вана или душ, и използвайте вода с умерена температура, а не гореща.

 

Избягвайте силните сапуни. Агресивните продукти са със силно химично съдържание и поради тази причина могат да лишат кожата от естественото й ниво на омазняване, което в последствие провокира увеличена мастна секреция. Важно е да използвате възможно най-леки сапуни, без добавени аромати.

 

Подсушаването след баня също е от огромно значение. След измиване или къпане, леко потупване е напълно достатъчно. Не търкайте излишно кожата с цел да не остане и капка влага по нея-вашата кожа има нужда да бъде хидратирана! Ако пък кожата ви по принцип е суха, използвайте овлажняващи кремове, които отговарят на състоянието й. За ежедневна употреба, използвайте хидратиращ продукт със слънцезащитен фактор!

 

 

4. Яжте здравословна храна

 

Здравословната диета може да ви помогне да изглеждате и да се чувствате по-добре. Тя е основен фактор, когато става въпрос за здравето на кожата. Яжте много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Например връзката между здравословното хранене и състоянието на кожата не е ясна, но някои изследвания показват, че диета, богата на витамин C и с ниско съдържание на мазнини и нездравословни преработени или рафинирани въглехидрати допринася за свежият и младежки вид на кожата.

 

 

5. Огарничете стреса

 

Невъзможността да контролирате нивата на стрес могат да направят кожата ви по-чувствителна и да предизвикат появата на акне и други кожни проблеми. За да осигурите доброто състояние на кожата си, както и здравословното състояние на ума – важно е да предприемете  стъпки за ограничаване на стреса. Старайте се всеки ден, въпреки напрегнато ежедневие, да отделяте време на дейностите, които обичате. Резултатите могат да бъдат по-осезаеми, отколкото очаквате!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top