Search
Филтрирай по...

4 заболявания, оказващи пряко въздействие върху кожата

Здрава кожа

 

 

 

Със сигурност сърбежите, раздразнената или възпалена кожа не са забавни, но знаете ли, че кожните проблеми могат са признак на сериозни заболявания?

 

 

В много случаи, кожните заболявания са свързани с процеси, протичащи в организма, а това означава, че те могат да станат рискови фактори, които определят наличието на други видове заболявания или травми. Връзката между състоянието на кожата и здравословното състояние е пряка, а симптомите не бива да бъдат игнорирани или пренебрегвани!

 

 

Тези 4 кожни състояния могат да сигнализират за сериозни здравословни проблеми

 

 

1.Екзема

 

Екземата е хронично възпалително заболяване, причиняващо червени, сърбящи петна по кожата. То също така е свързано с нарушения на съня, болка в ставите, както и други проблеми. Установено е, че хора с екзема, които са претърпели обостряне през последната година, са по-склонни към  получаване на костни фрактури или увреждания на ставите.

 

 

Има и добре установена връзка между екземите и смущенията на съня, породени от хроничния сърбеж. Пациенти, които са лишени от нормален сън, обикновено са по-склонни към травматични увреждания, вследствие от падания или автомобилни катастрофи.

 

 

Но сънливостта и замаяността невинаги са провокирани от действителната липса на сън. Приемът на седативни антихистаминови продукти за лечение на сърбежите също водят до такива симптоми.

 

 

Когато става въпрос за по- тежки случаи, екземи се лекуват с перорални стероиди, които с течение на времето могат да повлияят на костната плътност и допълнително подсилват възможността за поява на травми и фрактури.

 

 

2.Псориазис

Автоимунното заболяване, при което клетките се размножават много бързо и се образуват сребристи люспи по повърхността на кожата, е често срещано в комбинация с артрит или други ставни заболявания, по-специално псориатичен артрит. Всички те се отразяват върху кожата под формата на различни по вид и мащаб възпаления. Добрата новина е, че много от по-новите методи за лечение  са изключително ефективни при псориазис и оказват положително влияние върху  псориатичния както и ревматоидния артрит.

 

 

 

 

3.Стазен дерматит

Стазният дерматит е състояние, характеризиращо се със зачервяване и лющене на кожата в областта на долните крайници, придружено с кафяво-виолетови оцветявания по кожата и изразяващо се с разширени вени. Стазният дерматит може да бъде симптом на диабет и въздейства пряко върху състоянието на кръвоносната система.

 

 

Диабетът може да предизвика кожни инфекции, силен сърбеж, бавно зарастване на рани или диабетна дермопатия-състояние, при което по кожата се забелязват светлокафеникави плаки, разположени предимно по подбедриците. Дермопатията е състояние, което не изисква лечение, но по изключение могат да бъдат правени превръзки на крайници с кортикостероидни кремове.

 

 

4.Витилиго

Витилигото е сравнително често срещано състояние на кожата, при което е нарушена пигментацията й. Представлява автоимунно заболяване, което причинява бели петна (основно петна с нулева пигментация), които се появяват по лицето и тялото. Възможно е симптомите да се влошават при наличие на емоционален стрес.

 

 

Връзката между стреса и кожата е може би най-добре документирана посредством витилиго, но състоянието на кожата е основен фактор и при псориазиса, екземите, дори при често срещаното акне.

 

 

Добрата новина за страдащите от витилиго е, че според последни изследвания на Университета на Колорадо, рискът от развитие на меланом е значително по-нисък от този при останалите хора.

 

 

В крайна сметка,  кожата може да каже много за рисковете, свързани със здравето Ви- обръщайте внимание на всеки признак, който тя издава!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top