Search
Филтрирай по...

4 причини да спим голи!

по-добър сън

 

Изглежда, че да спим голи не е просто секси, а също така е от полза за здравето! Много от съвременните изследвания показват, че навика да спим така, както майка ни е родила, може да има невероятен ефект върху здравословното ни състояние.

Но кои са най-важните 4 причини, заради които си струва да спим без дрехи? Разберете за тях от следващите редове!

 

По-добър сън

Според резултатите от скорошно австралийско изследване, някои форми на безсъние се дължат на неправилно регулиране на температурата на тялото. А регулирането на телесната температура в леглото, удължава съня и го прави по-качествен.

 

Така например, участниците в един холандски експеримент трябвало да преспят със специални, охлаждащи кожата термо костюми, без обаче това да влияе на вътрешната телесна температура. Резултатът бил изненадващо положителен – сънят им през нощта бил непрекъснат, а дълбоките фази на съня – по-дълги.

 

Изводът – не се навличайте и не се завивайте с тежки и дебели одеяла през нощта, тъй като сънят ви със сигурност ще пострада!

 

 

По-тънка талия и по-ниски нива на кортизола

 

Естественото охлаждане през нощта спомага за понижаване нивата на кортизола. Кортизолът – хормонът на стреса, е отговорен за редица заболявания и състояния, включително високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол, безсъние, вълчи апетит, хормонален дисбаланс, отслабен имунитет.

 

Между 22 часа и 2:00 часа, когато организмът ви почива дълбоко, нивата на кортизола спадат значително. След 2:00 ч., жлезите, произвеждащи кортизол започват да работят по-активно, подготвяйки тялото за новия ден. Това е причината, поради която щом се събудите сутрин сте леко напрегнати, независимо дали го осъзнавате или не.

 

В случаите, в които не сте си доспали обаче, нивата на кортизол сутрин са извънредно високи, вследствие на което и апетитът ви през деня е повишен. Тогава желанието ви за сладко и/или други тестени изделия е най-силно.

Излишно е да уточняваме, че високият кортизол и прекомерната консумация на тестени продукти, водят до значително увеличаване на коремните мазнини и талията.

 

По-млади

 

По-високата температура в стаята, както и дебелите завивки и пижами, намаляват отделянето на мелатонин и други растежни хормони, които играят роля на най-важните антистареещи хормони.

 

Мелатонинът се освобождава на пълна тъмнина в помещението, в което спите. Именно това предизвиква и охлаждането на тялото – при освобождаването на растежните хормони, телесната температура се понижава.

 

 

Повече окситоцин

 

Окситоцинът е специфичен хормон, който се секретира от хипоталамуса. Той се синтезира и у двата пола, но значението муу за жените е по-голямо. Не случайно слабият пол има повече рецептори за този хормон в мозъка си.

Окситоцинът изпълнява много функции в тялото, но тази която ни интересува сега е, че той намалява симптомите на стрес и умора, и поддържа мозъка активен.

Наричан още хормон на любовта, окситоцинът е отговорен и за сексуалните чувствителност и желание. Той редуцира депресивните състояния, потиска симптомите при възпаление на червата и подобрява перисталтиката им, понижава кръвното налягане.

Когато спите голи, се освобождава повече окситоцин, което както вече знаете, се отразява благоприятно върху цялостното ви здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top