ИнозитолИнозитол - това вещество може да бъде класифицирано и като витамин, но само донякъде, тъй като се съдържа в много храни и се синтезира естествено в тялото. Въпреки че не е особено популярен, инозитолът отдавна се предлага под формата на хранителна добавка заради изключителните си ефекти върху здравето.

Инозитолът играе ролята на прекурсор на редица съединения, важни за мембранния синтез, участва активно в регулирането на глюкозния метаболизъм (превръщането на глюкозата в енергия), действа като вторичен посланик в усвояването на глюкозата и катосигнална молекула в различни биологични процеси, увеличава чувствителността към инсулина (особено при жени с хормонални проблеми) и регулира нивата на кръвната захар…

Но ползите от приема на инозитол съвсем не приключват до тук. Нека разберем кои са неговите категорично доказани положителни свойства!

1.Възстановява хормоналното равновесие в женския организъм. Добавките с инозитол са много полезни за жени, които страдат от хормонални проблеми, особено в случаите когато хормоналният дисбаланс се изразява в повишено производство на андрогени[1].

Така например, според едно проучване ежедневният прием на 4 grмио-инозитолзначително спомага за подобряване на хормоналните нива. В двойно-сляпо проучване 42 жени получават или инозитол, или плацèбо. Резултатите показали, че нивата на тестостерон в групата, получаваща инозитол, са спаднали с близо 65%! Учените също така установили, че нивата на триглицеридите на участничките са спаднали с повече от 50%, както и че кръвното им налягане е значително по-ниско.

2.Спомага за поддържане на перфектно функционираща циркулаторна система. Тук инозитолът действа като вторичен пратеник, който помага на тялото да поеме повече глюкоза от кръвта. Когато поемате въглехидрати, тялото ви ги разгражда в глюкоза, а глюкозата на свой ред се използва от клетките за енергия. Когато тялото  разпознае високите нива на глюкоза, посланиците в кръвта задействат клетъчните мембрани, които трябва да се „отворят“ и да пуснат глюкозата вътре. Но при жените с хормонален дисбаланс този процес е затруднен, защото тялото им не реагира правилно на първичния куриер - инсулина [2]. Този проблем е в основата на редица нарушения, включително високо кръвно налягане, високи нива на кръвната захар и холестерола (особено ако често консумирате месо), повишаване на теглото и високи нива на триглицеридите. В дългосрочен план тези проблеми могат да доведат до по-сериозни усложнения[3]. Изследванията показват, че тук инозитолът действа като „вторичен пратеник“, който улеснява преминаването на ключови хранителни вещества през циркулаторната система  в посока от и до определени клетки, поддържайки я в отлично състояние.

3.Премахва тревогата и подобрява настроението. Мощен анксиолитик – средство, което намалява безпокойството, и има успокояващо действие. По естествен начин и без риск от странични ефекти потиска емоционалната възбуда. Много от хората, които приемат инозитол с цел регулация на хормоните, съобщават, че чувстват значително подобрение на настроението [4]. Това се дължи на влиянието на инозиола върху нивата на серотонин – т. нар. „хормон на щастието“. Според много клинични проучвания действието на инозитол тук значително се доближава до ефектите на конвенционалните антидепресанти, без обаче приемът му да води до опасните странични ефекти на тези лекарства [5].

4.Има ползи за женския фертилитет. Много изследвания са категорични, че мио-инозитолътспомага за подобряване на фертилитета у жени с хормонални проблеми, които често страдат от безплодие в резултат от повишените нива на андрогени и други хормонални нарушения. Все по-голям брой проучвания показват, чеинозитолът, дори в по-ниски дози по безопасен механизъм възстановява хормоналното равновесие и увеличава шансовете за зачеване. [6]

Още през 2010 г. например, излязоха доста интересни резултати от изследване, проведено върху жени със синдром наполикистозните яйчници (СПКЯ). Участничките били 120 на брой и трябвало да приемат се лекуват или с 4 grИозитол дневно или с лекарства от първа необходимост. Като план-В, ако жените не забременеели след едномесечното лечение, към терапията трябвало да се добави FSH (фоликулостимулиращ хормон).

Резултатите показвали, че при 50% от пациентките, лекувани с лекарства, се възобновила нормалната овулация, като малко над 18% забременели. След добавяне на FSH, още 26% от жените успели да заченат.

И тук идва интересният момент – при 65% от жените, лекувани синозитол, нормалната овулация била преустановена, а цели 30% от тях забременели. След добавяне на FSH, още 28% от тях зачеват [7].

Revita Ви препоръчва:[1] Nordio M, Proietti E, “Thecombinedtherapywithmyo-inositolandD-chiro-inositolreducestherisk of metabolicdiseasein PCOS overweightpatientscompared to myo-inositolsupplementationalone”, EurRevMedPharmacolSci. 2012 May;16(5):575-81.

[2] PCOS: InsulinandMetformin, Centerfor Young Women’s Health, 1 June 2016, retrievedonJanuary 24, 2017.

[3] “PolycysticOvarySyndrome (PCOS) - TopicOverview”, WebMD.com, retrievedonJanuary 24, 2017.

[4] CB Brinketal., “Effects of myo-inositolversusfluoxetineandimipraminepretreatmentsonserotonin 5HT2A andmuscarinicacetylcholinereceptorsinhumanneuroblastomacells”, MetabBrainDis. 2004 Jun;19(1-2):51-70.

[5] T Mukaietal., “A meta-analysis of inositolfordepressionandanxietydisorders”, HumanPsychopharmacology 2014; 29(1): 55-63.

[6] V Unferetal., “Effects of myo-inositolinwomenwith PCOS: a systematicreview of randomizedcontrolledtrials”, GynecolEndocrinol. 2012 Jul;28(7):509-15.

[7] E Raffoneetal., “Insulinsensitiseragentsaloneandinco-treatmentwith r-FSH forovulationinductionin PCOS women”, GynecolEndocrinol. 2010 Apr;26(4):275-80.

 

Коментари (18)

  • Рени
  • 2020-08-13 14:19:50
  Здравейте! Оказват ли влияние кафето и алкохола при прием на Инозитол? И пречи ли на хора с ниско кръвно?
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-08-14 16:04:12
  Здравейте, Изследвания показват, че алкохолът и кафето пречат на пълноценното усвояване на инозитола. За да получите добър ефект от приема на тази хранителна добавка, е необходимо да намалите кафето до минимум, а алкохола, по възможност, да спрете. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Раймонда Черкезова
  • 2020-10-30 14:00:57
  Здравейте, четох за предотвратяване на рак, с прием на инозитол 1200 - 1800 мг., заедно с IP6 инозитол хексофосфат. Аз имам рак на яйчниците, начален стадий открит, но метастазрал след 2 г. Дали е удачно да приемам посочената схема. Статии от д-р Шамсудин, благодаря! :)
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-11-04 12:17:39
  Здравейте, Има данни за противораков ефект на инозитол, приеман във високи дози, но такова лечение не е прието у нас и едва ли ще има полза при налични метастази, за съжаление. Най-добре е да се консултирате с лекар специалист по фитотерапия или алтернативна медицина, за изготвяне на индивидуална програма за лечение. У нас има наблюдения за положителен ефект на Амигдалин - витамин В17, но е добре да се препоръча и дозира от лекар. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Милена
  • 2021-04-07 20:16:25
  Здравейте! При завишени нива на "лошия "холестерол може ли да се комбинира приема на холин и инозитол с масло от крил?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-04-13 08:14:09
  Здравейте! Няма причина, поради която формулата холин + инозитол да бъде несъвместима с масло от крил, като и с омега-3 киселини по принцип. Самото масло от крил повишава донякъде нивата на холина в организма, понеже съдържа известни количества фосфатидилхолин (ФХ), наред с омега-3 мастните киселини. Маслото от крил понижава нивата на триглицеридите и на общия холестерол, но почти не променя нивата на „лошия“ холестерол - подобно на рибеното масло. За разлика от рибеното масло обаче, маслото от крил съдържа оранжево-червения пигмент астаксантин, който е силен антиоксидант и намалява степента на пероксидация на липидите, поради което ефектът му срещу високите триглицериди и свободните радикали е по-силен от този на рибените масла. Холинът и инозитолът се „грижат“ за LDL- и VLDL- холестерола, така че съчетанието им с крил покрива всички цели на антидислипидемичната терапия. Възможно е съчетанието на трите нутриента да увеличи вероятността за настъпването на стомашен дискомфорт или диария, поради което е добре да не се приемат на гладен стомах и също така да има 2-3 часа разлика в приема им (холин + инозитол в един момент, а крил – в друг). Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Милена Моллова
  • 2021-04-11 18:45:19
  Здравейте! При завишен "лош" холестерол може ли да се приема масло от крил в комбинация с холин и инозитол?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-05-31 08:48:36
  Здравейте! Да, комплексът холин-инозитол и маслото от крил са добра синергична комбинация при повишени нива на общия и/или на LDL-холестерол. Холинът и инозитолът имат специфично детоксикиращо действие върху чернодробните клетки по отношение на излишните триглицериди и холестерол и засилват изхвърлянето им с жлъчните соли. Маслото от крил от своя страна не позволява липопротеините с ниска и много ниска плътност (съдържащи т.нар. лош холестерол) да се натрупва по стените на артериалните съдове и да увеличават риска от развитие на атеросклеротични изменения с последващи сърдечно-съдови проблеми. Самото масло от крил съдържа известно количество холин под формата на мембранния липид фосфатидил-холин, който действа както на ниво черен дроб, така и в централната нервна система, където стабилизира невроналните мембрани и укрепва когнитивните и емоционални функции. Макар и рядко, холинът може да предизвика диария – ефект, по-вероятен при съчетанието му с богата на мацнини диета. За да се сведе този риск до минимум, приемайте холин-инозитол и маслото от крил по различно време на деня, с поне 2-3 часа разлика. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Димитрова
  • 2021-06-04 16:04:39
  Здравейте! Може ли този продукт да се пие без предписания от лекар и при пациентка с инсулинова резистентност? Има ли опасност от хипогликемии? Целя подготовка на организма за бременност, подходящ ли е?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-06-07 16:09:33
  Здравейте, Инозитол е хранителна добавка и може да се закупи без рецепта. Подобрява функцията на инсулина, усвояването и оползотворяването на глюкозата, не увеличава риска от хипогликемия. Препоръчва се при инсулинова резистентност в подготовка за забременяване. Подпомага инсулиновия отговор и глюкозния метаболизъм. В очакване на бременността е добре да приемате и Фолиева киселина– намалява риска от вродени дефекти на невралната тръба, като предпазва плода от аномалии в развитието. д-р Аелита Петрова
  • кики
  • 2021-06-11 09:48:45
  Здравейте! Аз съм с хашимото. хормоните влезнаха в референтни. но при клиничните изследвания имам кр. захар 6.00. холестерол 6.5 и добрия 1.28 а лошия 4.освен хормона на 75мкг съм. ендокринолога ми изписа за 6м да приемам инозитол. да се избегне инсулиновата резистентност. за сега е в нормални граници.и диета да не консумирам въглехидрати и мазнини.защото съм качила 5кг. и трябва ги сваля. при хашимотките са склонни да качват килограмите.въпроса ми е към вас. това добре ли да го пия за 1п ми се налага.но съм с ниско кръвно и може ли да получа химоглекимия.
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-06-16 08:55:32
  Здравейте! Инозитолът (допускам, че приемате 500 мг дневно – ако дозата е друга, считайте посочените ефекти за по-силни или по-слаби според стойността ѝ) може да понижи общия холестерол и LDL-холестерола също, но е малко вероятно да повиши „добрия“ холестерол – това може да се случи при загуба на тегло или в течение на терапията с левотироксин, но няма да е бързо при всички случаи. При дози на инозитола до 1000-1500 мг дневно е много малко вероятно да получите хипогликемия от инозитола – поначало той е еугликемик, т.е. може да понижи патологично повишената кръвна захар, но когато е в норма (дори по горната граница на нормата), не може да я свали до опасни нива – освен във високи дози за дълъг период от време. Сериозно понижение в кръвното налягане може да се очаква от инозитола чак в дози от 4-5 грама и нагоре, и то при условие, че не се приемат достатъчно течности с него. При състояния като тиреоидита на Хашимото и повишаване на теглото, инозитолът е сериозно „зает“ да обезпечава енергийната продукция на клетъчно ниво и малка част от него успява да се занимава със странични действия като хипотония и хипогликемия. В началните дни или седмици на приема на инозитол обаче може да се появи замайване и чувство за слабост, което може да се задържи за няколко дни – следете кръвното налягане и захарта (ако имате глюкомер) и търсете време да се наспивате оптимално, докато започне енергизиращият ефект на инозитола. Редовният прием на инозитол в балансирана доза (приемайте го, както е решил лекарят) може да спомогне за редукция на теглото в съчетание с хормонозаместващата терапия за щитовидната жлеза и 6 месеца не е прекалено дълго време за тази цел. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Елена
  • 2021-07-24 23:07:35
  Здравейте! Подходящо ли е съчетанието на Инозитол и метформинов препарат, предписан за инсулинова резистентност?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-07-27 16:26:31
  Здравейте! Да, могат да се съчетават инозитол и метформин както при инсулинова резистентност, така също при захарен диабет от тип II и при синдрома на поликистозните яйчници. Добре е да се има предвид, че двете в съчетание могат да понижат кръвната захар – не чак до фатални нива, но е възможо да се появи замаяност и отпадналост, особено в началото на съвместния им прием. Ако разполагате с глюкомер, е добре да измервате редовно кръвната захар, за да не се допусне продължителен спад на кръвнозахарните нива. Метформинът е еугликемичен препарат и дори предозирането му не е свързано с опасно ниски нива на захарта, но може да слязат по долната граница на нормата при съчетанието му с инозитол (когато инозитолът е в доза от 1000 мг нагоре), поради което трябва да се поддържа стриктен гликемичен контрол. При прекалено силно повлияване е необходима консултация с ендокринолога относно евентуално намаляване на дозите на едното или другото, но не променяйте сами дозата на метформина. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Боби
  • 2021-09-21 17:29:48
  Здравейте, Има ли положително действие при хора с ОКР? И какви дози се приемат? Благодаря предварително
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-09-27 14:22:15
  Здравейте! Да, има клинични проучвания, показващи облекчаващо действие при ОКР, значително по-голямо от това на плацебо, но използваните дози на инозитола са наистина високи – между 12 и 18 грама дневно, в продължение на 6 седмици https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9169302/ Такъв дозов режим обаче може безопасно да се спазва само със знанието и под контрола на лекаря. Инозитолът възвръща чувствителността на серотониновите рецептори към антидепресантите, потискащи обратния серотонинов захват (SSRI), и позволява по-добри ефекти на тези лекарства при по-ниски дози; има и самостоятелен антидепресивен и противотревожен ефект. По-ниските дози – от 1 до 3 грама дневно, могат да помогнат за намаляване на стомашно-чревните нежелани реакции на антидепресантите и за понижаване проявите на отнемане, когато лекарят определи схема за постепенното им спиране. При доза от 500 мг до 1 грам дневно е малко вероятно да се усети съществено облекчение на симптомите на ОКР, но е възможно да се подобри сънят в известна степен. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
  • Николай
  • 2021-09-24 20:14:42
  Здравейте. Приемам масло от крил чрез продукта "visilife" по 2 капсули дневно от 4 месеца с надежда за намаляване нивото на лошия холестерол, но лаборатнорните резултати показват абсолютно никакво подобрение в нивата както на общия така и на лошия холестерол. Мога ли да разчитам на visilife + инозитол? Бихте ли препоръчали друг продукт с масло от крил в комбинация с инозитол и по каква схема на прием?
  • магистър-фармацевт Борис Гинчев
  • 2021-09-28 12:39:30
  Здравейте! Маслото от крил и другите омега-3 съдържащи масла (рибено, ленено, водораслово…) не влияят съществено на LDL-холестерола, а вместо това понижават триглицеридите и общия холестерол. Не мога да кажа със сигурност защо не се е получило понижение на последния… Възможно ли е диетата да е била с високо съдържание на мазнини, захар и холестерол, или пък LDL да се е повишил под въздействие на някакви лекарства или хроничен стрес? Имате ли данни за генетично обусловена дислипидемия? Някои от формите ѝ се поддават трудно на лечение дори с холестеролопонижаващителекарства – добре е да се изясни генетичният терен и да се потърси мнението и на лекаря. Независимо дали Visilifeили друг продукт, малко вероятно е да се понижи LDL-холестеролът с крилово масло, дори и в съчетание с инозитола. Самият инозитол може да помогне за това, ако се приема в доза от 2 пъти по 500 мг дневно за 2-3 месеца. Можете да комбиниратеинозитола с някой друг природен продукт, понижаващ и LDL-холестерола – например Advanced Lipid Control на Life Extension (в доза 2 х 1 капс. след хранене). ALC съдържа екстракти от амла и зелен чай – растения, богати на хидролизируемитанини и полифеноли с изразено холестеролопонижаващо действие както спрямо общия, така и спрямо LDL-холестерола. В съчетание с инозитола може да се получи добър контрол над липидния профил. Ако имате масло от крил, допийте си го – отразява се добре на еластичността на кръвоносните съдове и оттам на кръвното налягане. След това пробвайте с инозитол + ALC за 2-3 месеца и дори повече, ако стомахът Ви ги понася добре – трябва да окажат ефект. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.