Search
Филтрирай по...

5-HTP срещу лошо настроение и безсъние

5-HTP

5-HTP (L-5 хидрокситриптофан) е естествен химикал, който се произвежда в организма и има важно значение за емоционалния баланс. Когато се приема под формата на хранителна добавка, 5-HTP облекчава симптомите при депресия и подобрява качеството на съня. Той е естествен предшественик на невротрансмитера серотонин – т. нар. „хормон на щастието“, който подпомага производството на жизненоважни мозъчни химикали, отговорни за настроението и начина, по който се чувстваме във всеки един момент от живота си. 

До 1995 г. 5-HTP е бил достъпен само с рецепта. След това Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ го одобрява като хранителна добавка. Извлича се от семената на африканското растение Griffonia simplicifolia и не се среща естествено в храните.

5-HTP и безсъние

Много от проучванията върху действието му по отношение на съня, се основават на животински модели. Така например, едно проучване от 2018 г. разглежда ефектите на 5-HTP и гама-аминомаслена киселина (GABA) върху плодови мушици, мишки и плъхове. Учените използвали кофеин, за да предизвикат безсъние, след което те прилагали комбинацията от GABA и 5-HTP. Резултатите показали, че GABA и 5-HTP улесняват заспиването, подобряват качеството на съня и увеличават продължителността му.

5-HTP и повишен апетит

В проучване от 2017 г., което се появява в списанието Brain and Behaviour , учените дават на седем здрави участника добавка с 5-HTP и още 7 добавки с витамин С.

След това на участниците бил направен ядрено-магнитен резонанс и им били показани реални храни и образи на храни, за да бъдат проследени мозъчните им реакции.

Отговорът на мозъка за храни, богати на протеини, се проявил при тези, които приемали 5-HTP като добавка, а не при онези, които не са. Протеините спомагат за поддържане на здравословно телесно тегло , така че изследователите стигат до извода, че 5-HTP допринася за регулиране на теглото като намалява желанието за нездравословни храни, като например „бързи“ въглехидрати.

Друго проучване изследва 20 жени с наднормено тегло, 10 от които приемали 5-HTP в продължение на 4 седмици. Останалите 10 участнички са приемали плацебо за същия период от време.

В края на проучването се оказало, че дамите, приемали 5-HTP, изпитвали по-осезаемо чувство на ситост след консумация на малки количества храна.

5-HTP и депресия

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина са традиционните медикаменти за лечение на депресия. Тези лекарства пречат на тялото да разруши серотонина и по този начин увеличават нивата му в организма. Според много изследвания 5-HTP действа по подобен начин.

5-HTP и тревожност

Много специалисти по природна медицина са на мнение, че приемът му под формата на добавки намалява тревожността и редуцира честотата на придружаващите я панически пристъпи.

В проучване от 2002 г. се установява, че 5-HTP е ефективна естествена терапия при панически разстройства. Тъй като именно недостигът на серотонин има водеща роля в развитието на тези състояния, се счита, че приемът на 5-HTP е подходящ и в тези случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top