Search
Филтрирай по...

7 доказани ползи от джинджифила

Имунитет

 

 

Джинджифилът е една от най-здравословните и най-вкусни храни на планетата. Той е богат на хранителни и биоактивни съединения с отлично въздействие върху тялото и мозъка.   Растението произхожда от Китай и принадлежи към семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Коренището (подземната част на стъблото) често се използва като подправка, а заради мощните си лечебни свойства, през последните няколко години се използва все по-често и за направата на различни екстракти.

 

Джинджифилът има дълга история на употреба в алтернативната медицина ие известен с положителните си ефекти върху храносмилането, намаляване на гаденето, имунната система и др.Уникалният аромат и вкус на джинджифила се дължат на естествено съдържащите се в него масла, най-важното от които е джинджеролът.

 

Джинджеролът е основнотобиоактивно съединение в състава на джинджифила, отговорно за голяма част от лечебните свойства на растението. Той има силни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Представяме ви седемте здравни ползи от приема на джинджифил, които са доказани от научните изследвания.

1.Срещу гадене.Джинджифилътима дълга история на употреба като ефикасно средство срещу морска болест, като в тези случаитой може да бъде ефективен, колкото лекарствата с рецепта. Джинджифилътсъщо такаоблекчава гаденето и повръщането след операции, включително при пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Особено ефективен е при бременност, съпроводена с постоянно гадене.

2.Срещу болки в мускулите. Научно доказано е, че редовният прием на джинджифил като храна или добавка, намалява болката в мускулите и общия дискомфорт при тежки физически натоварвания. Тези му ефекти се дължат на силно лечебните противовъзпалителни съединения в състава му.

3.Срещу остеоартрит. Установено е, че противовъзпалителния ефект на джинджифила спомага за облекчаване на симптомите при остеоартрит – заболяване, при което в ставите се развива процес на дегенерация, в резултат от което се появяват болка и скованост при движение. Екстрактите от джинджифил често се използват за намаляване на този дискомфорт и в много от случаите действат не по-зле от обезболяващите лекарства без рецепта.

4.Срещу високи нива на кръвната захар. Научните изследвания в тази област са сравнително нови, но въпреки това резултатите са повече от обнадеждаващи. В скорошно изследване от тази година, в което участвали 41 пациенти с диабет тип 2, било установено, че приемът само на 2 гр. джинджифил дневно, води до понижаване нивата на глюкозата с 12%.

5.Срещу лошо храносмилане.Джинджифилът има ефикасно противодействие и при нарушено храносмилане – състояние, известно още като диспепсия и протичащо с болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Изследванията сочат, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха при хора с този проблем и намалява болката с цели 50%.

6.Срещу високи нива на холестерола. Високите нива на LDL липопротеините или т. нар. „лош“ холестерол, са свързани с висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. За щастие, храната, която консумираме може до голяма степен да облекчи този проблем и в случая джинджифилът е едно от най-ефикасните средства. В 45-дневно изследване върху 85 лица с високи нива на холестерола и триглицеридите, е установено, че ежедневният прием на големи количества настърган джинджифил и/или екстракт от него, води до значителни понижения в маркерите на холестерола. Този му ефект значително се доближава до ефекта на лекарственото вещество срещу висок холестерол, известно като аторвастатин.

7.Срещу когнитивни смущения.Джинджифилът подобрява мозъчната функция и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, сочат нови проучвания. Оксидативният стрес и хроничното възпалениеускоряват процесите на стареене и водят до сериозни нарушения в дейността на мозъка. Те се считат за основни фактори, отключващи болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен упадък. Проучвания върху животни сочат, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифилаинхибират възпалителните процеси в мозъка и значително подобряват функциите му.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top