Search
Филтрирай по...

8 невероятни свойства на куркумата

Куркумин

 

Куркумата е древна популярна подправка, особено ценена в кулинарните традиции на Индия и Азия. Принадлежи към семейство Джинджифилови. Наименованието „куркума” произлиза от персийската дума за „шафран”, а заради приликата си с шафрана, куркумата често е наричана „шафранът на бедните”.

Основните фитохимикали в състава на куркумата, на които тя дължи впечатляващите си здравословни ползи, са куркуминоидите. Над 9 000 на брой са клиничните изследвания и проучвания, проведени върху лечебните свойства на куркумата, като повечето от тях категорично доказват нейните полезни свойства.

Изследванията показват, че трите основни куркуминоида в състава на куркумата, насърчават повече от 160 механизми и процеси в тялото. Въздействието на тези куркуминоиди е силно антиоксидантно, имуномодулиращо, противовъзпалително, невропротективно и адаптогенно.

 

Ето как действа куркумата на човешкото здраве:

 

  • Подобрява настроението

Според рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване, публикувано в Journal of Affective Disorders, куркумата тонизира нервната система и въздейства силно тонизиращо. Участниците в изследването били разделени на 2 групи, като в продължение на 8 седмици едната група участници трябвало да приема куркумин под формата на хранителна добавка, а другата – плацебо. След 2 месеца се оказало, че при хората, страдащи от депресия и/или тревожност, които трябвало да приемат куркуминов екстракт, симптомите намалели значително. При останалите, които вземали плацебо, нямало абсолютно никаква разлика в състоянието.

  • Ускорява зарастването на раните

Проучване от 2014 г., публикувано в изданието Life Sciences посочва, че куркуминът спомага за по-бързото зарастване на раните и намалява подуването и зачервяванията.

  • Балансира нивата на кръвната захар

Изследване, публикувано в The Journal of Endocrinology миналата година посочва, че куркуминът въздейства положително върху бета-клетките (В-клетки), произвеждащи инсулин, както и върху т. нар. островни клетки. Изследователите прилагали куркумина върху пациенти с диабет тип 2 и установили, че тази терапия им се отразява много добре.

  • Подобрява състоянието на ставите

Според няколко проучвания, публикувани във Phytotherapy Research, куркуминовият екстракт въздейства далеч по-добре от огромна част от традиционните медикаменти, прилагани при проблеми с костите и ставите. В допълнение към това, приемът на куркума не води до нежелани странични ефекти, което е още един огромен плюс за пациентите с костно-ставни проблеми!

  • Регулира нивата на холестерола

За способността на куркумата да регулира нивата на холестерола, се знае още от 1990 г. насам. Но тогава това е било само хипотеза, докато днес – научно потвърден факт. Няколко единично-слепи клинични проучвания, изнесени в едно от изданията на Phytotherapy Research, сочат, че куркумата подобрява липидния профил и редуцира нивата на „лошия” холестерол. Според резултатите, куркуминовият екстракт само за седмица може да намали серумния холестерол със 17%, а нивата на триглицеридите – с цели 47%!

  • Подобрява състоянието при язва на стомаха

Множество проучвания са установили способността на куркумата да защитава лигавицата на стомаха. И сега – внимание: куркуминовият екстракт инхибира образуването на стомашна язва с… 85%! А това наистина е впечатляващо!

 

Revita Ви препоръчва:

Куркума 500 mg, 60 капсулиоригинален американски продукт, на американската компания Phyto Wave, който съдържа чист екстракт от корен на куркума, стандартизиран до 95% куркуминоиди.

Екстракт от куркума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top