Search
Филтрирай по...

6 причини ноктите да продължават да се чупят

Как да подсилим меките и чупливи нокти

Има доста причини ноктите да не спират да се чупят и да са прекалено меки. В действителност това, което виждате на повърхността под формата на нокът, всъщност е резултат от дълъг процес на развитие, започващ от нокътната матрица (живата тъкан под кожичките, отговорна за здравословния растеж на ноктите), която се съдържа в дълбочината на пръстите.

  • Страдате от недостиг на желязо

Вдлъбнатите или извити нокти са ясен сигнал за недостиг на желязо в организма, т.нар. анемия. Желязото спомага за формирането на хемоглобин, чиято основна функция е транспортиране на кислород до нокътната плоча, обяснява Ева Дуумс, сертифициран дерматолог. Ако има недостиг на хемоглобин, растежа на ноктите за забавя драстично.

Съвет: Ако забележите, че ноктите ви са деформирани по описания по-горе начин, желателна е не само консултация с медицинско лице, но и кръвни проби.

  • Ежедневна работа с компютър

Познато ви е дългото тракане по клавиатурата на компютъра или телефона, нали? За съжаление, по този начин вредите не само на нервите на околните, но и на ноктите си. „Когато нокътят е в пряк контакт с  твърда повърхност, например бутоните на клавиатурата или екрана на телефона, той се нацепва, разделя или сбива по краищата.

Съвет: Най-лесният вариант, ако действително проблемът се дължи на нраняване на ноктите е просто да ги скъсите, като ги изрежете, но оставите 1-2 мм., за да бъде избегнат дискомфортът.

  • Нанасяте твърде рядко крем за ръце

Истината е, че трябва да нанасяме хидратиращ крем или лосион всеки път след като мием ръцете си. Водата изсушава кожата на ръцете, а ако кожата под и по повърхността на кутикулите е суха, тогава и нокътната плочка е суха и уязвима. Ноктите ще бъдат по-склонни към раделяне, чупене и напукване.

Съвет: Осигурете си бързо абсорбиращ крем или лосион за ръце, нанасяйте възможно най-често, особено върху плочката на нокътя и кутикулите.

  • Оставяте лака за нокти за прекалено дълъг период от време

Всички видове лак за нокти съдържат съставки, които изземат влагата от нокътната плочка, като по този начин я отслабват.

Съвет: Не оставяйте лака за нокти да стои по-дълго от 5 дни. Обикновените лакове така или иначе не се задържат за по-дълъг период. След отстраняването  на лака, не нанасяйте следващия пласт веднага, а изчакайте да минат поне 3-4 дни.

  • Нанасяте топ-лак

Мислите си, че действате правилно като никога не пропускате топ лак преди да нанесете желания от вас нюанс, но се оказва, че бъркате. Въпреки че самото наименование извежда асоциация за пласт, който да представлява основа на лака, фактите говорят друго. Химикалите, съдържащи се в топ-лаковете (като етилацетат и бутилацетат) са основна причина за разяждането на нокътната плочка, а това я прави много по-слаба и уязвима.

Съвет: Правете точно обратното на това, което правят в салоните за маникюр! Нанесете малко лосион/крем за ръце по повърхността на нокътя, преди лака. Лосионът ще попълни дори микроскопичните неравности по повърхността на нокътя, като същевременно ще го хидратира и защити от евентуално разрушаване. Оставете лосиона да изсъхне, избършете и след това нанесете лака за нокти.

  • Имате недостиг на хранителни вещества

Има специализирани хранителни добавки, които поддържат здравето на кожата, косата и ноктите. Вече съществуват множество доказателства, че биотин и витамин В допринасят за заздравяването и бързия растеж на ноктите. Проучване, публикувано в  “Journal of cosmetic dermatology” доказва, че прием на 2.5 mg витамин В дневно в продължение на 1 месец, здравината на ноктите се подобрява за дълъг период от време. Този витамин е от изключителна важност за хората, страдащи от косопад, чупливи нокти, проблеми със сухата кожа. Витамин В комплекс включва няколко водоразтворими витамини, които поради общите си характеристики, се групират под едно име. Всички витамини от група В са изключително важни хранителни вещества, без които би било трудно да се поддържа нормалното здравословно състояние на организма. Други важни вещества са витамини А и С, цинк, колаген, хиалуронова киселина и др.

 

Revita Ви препоръчва изцяло природната нутрикозметична формула на Nature’s Way – Alive / Алайв коса, кожа и нокти. Тя се отличава с изключително богат състав, който включва В витамини с висока активност, витамини А, D, C и К, минералите цинк, йод, селен, молибден и манган, уникалният минерал силиций, известен с мощните си ефекти върху косата и ноктите, хидролизиран, високо усвоим колаген тип I и хиалуорнова киселина. Тази комбинация е обогатена с патентованата смес екстракти от овощни плодове и градински зеленчуци Orchard Fruits™/Garden Veggies™, която улеснява абсорбцията на останалите съставки и има висок антиоксидантен потенциал.

Alive / Алайв коса, кожа и нокти осигурява най-небоходимите природни съставки за поддържане на естествената красота и значително подобрява ефектите на възстановяващите козметични продукти за локална употреба!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top