Search
Филтрирай по...

9 мита за рака на гърдата

профилактика рак на гърдата

 

Едно от най-страшните опасения за болест при нас, жените е ракът на гърдата. Въпреки това, вместо редовно да посещаваме мамолога и да правим профилактичните прегледи, ние предпочитаме да обсъждаме проблема помежду си и да се доверяваме на недостатъчно компетентната информация в някои сайтове и списания. Вярвайки на тези митове, ние губим ценно време и се обръщаме към лекаря, когато лечението е вече трудно или невъзможно.

 

Мит 1. Ако съм в рисковата група, непременно ще се разболея.

 

Никой не е застрахован от рак на гърдата. За по-добра профилактика е нужно да знаем рисковите фактори за тази болест. Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, напълняване след менопаузата, продължаване на менструациите след 50 годишна възраст, първо раждане след 30 годишна възраст и т.н. – това са фактори, които увеличават риска от заболяването. Но наследследствената предразположеност, макар и фактор, не означава, че непременно ще се разболеем.Мит 2. В семеството ми никой не е боледувал и аз няма да се разболея.


Съвършено невярно. Всяка жена може да се разболее от рак на гърдата. Проучванията сочат, че в 85% от случаите жените не са имали генетична предразположеност. Ето защо е важно да правим редовно профилактични прегледи при специалист мамолог. Макар и значително по-рядко, боледуват и мъжете. Последни проучвания показват нарастване на честотата на заболяването сред мъжете.

 

Мит 3. Преди менопаузата съм застрахована от рак на гърдата.


С възрастта рискът се увеличава, но бдителност е нужна на всяка възраст. При наследствена предразположеност проследяването трябва да започне по-рано, по преценка на лекаря. В зависимост от възрастта се назначава ултразвуково или рентгеново изследване.

 

Профилактиката при жени със “стандартен” риск, т.е. когато жената е без фамилна обремененост – в семейството й няма кръвни родственици заболели от рак на гърдата, става чрез мамография.  Първоначален преглед, т.нар. базисна мамография, се прави еднократно във възрастта 35-40г.

 

Освен с диагностична цел, тази рентгенова снимка се прави за сравнение с всички следващи.

  • 41-51г. – през година
  • 52-63 г. – всяка година
  • След 63 г. –  по показания

Мит 4. Гърдите ми са малки, рискът е незначителен.

 

Тук размерът наистина няма значение. Всяка жена с малък бюст може да се разболее от рак на гърдата.

 

Прочетете още:

 

Мит 5. Хормоналната терапия е причина за заболяване от рак на гърдата.

 


Проведените изследвания не установяват недвусмислена връзка между терапията с женски полови хормони /противозачатъчни/ и заболяването. Но жените с фамилен риск и носители на гените BRCA би трябвало да се консултират с лекаря за умесността на такава терапия.

 

 

Мит 6. Някои храни провокират рака на гърдата.

 

Храната с много калории води до затлъстяване, а затлъстяването е фактор, повишаващ риска не само за рак на гърдата, но и за всички други онкологични заболявания. Изследванията показват връзка между затлъстяване и рак, но не и между рак и вид на храната.

 

Мит 7. Мамографията гарантира здрави млечни жлези.

 

С мамографско изследване заболяването може да се открие в ранен стадий, но не и да се предотврати. Колкото по-рано е открита болестта, толкова по-успешно се лекува.

 

Мит 8: Мамографията е болезнена.


Действително, процедурата не е особено комфортна и при наличие на кистозни изменения в млечната жлеза има известна болезненост, но тя е краткотрайна.

 

Мит 9. Мамографията е безполезна.

 

По този въпрос мнението на учените от различни страни е противоречиво. Но в ръцете на опитен мамолог с богат професионален опит, методът дава достоверни резултати.

 

 

Хранителни добавки, подходящи за профилактика на рак на гърдата: 

 

Мико Дифенс – медицински гъби

Ликопен

Мелатонин

 

Текст:

Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top