Search
Филтрирай по...

9 навика, които унищожават мозъка!

мозък, мозъчни фунции, нервна система

 

Мозъкът – този толкова сложен и невероятен орган, който се състои от над 100 милиарда неврона… Той контролира нервната ни система, помага ни да мислим, да говорим, да дишаме, да вървим… Мозъкът координира дейността на всички останали органи и системи, от него зависят множество процеси в тялото.

Но дали без да искаме, не вредим на мозъка си ежедневно и непрекъснато? Дали не го унищожаваме бавно, но сигурно, все повече, с всеки изминал ден?

Вижте кои са лошите навици, от които ще трябва да се откажете, ако искате мозъкът ви да функционира нормално!

 

Не закусвате

 

Когато се лишавате от първото и най-важно хранене за деня, нивата на кръвната ви захар значително се понижават. Така снабдяването на мозъка с хранителни вещества се затруднява, следствие на което рискът от мозъчна дегенерация се увеличава.

 

 

Преяждате

 

Навикът да поемате количества храна над допустимата норма, води до втвърдяване на мозъчните артерии. В резултат от това, мозъкът ви е лишен от така необходимата му енергия.

 

 

Пушите

 

Тютюнопушнето кара мозъкът да се свива, което може да има ужасни последствия, между които и болест на Алцхаймер…

 

 

Прекалявате със сладкото

 

Прекомерната консумация на захар под каквато и да било форма, затруднява усвояването на протеини и друг хранителни вещества. Ефектът от това е сходен с този, причинен от недохранването. Резултатът – застрашено е развитието на мозъка. Това е само една от причините, поради които захарта е особено вредна и за най-малките!

 

Лишавате се от сън

 

Както се казваше – сънят е най-доброто лекарство за мозъка. Дългосрочната липса на сън ускорява смъртта на мозъчните клетки.

 

Спите, завити през глава

 

Свикнали сте да се завивате през глава? В тази позиция концентрацията на въглероден диоксид се повишава, за сметка на на кислорода. А това има разрушителен ефект върху мозъка.

 

Натоварвате мозъка си, докато сте уморени и не се чувствате добре

 

Когато сте болни, уморени или просто ви се спи, не бива да се натоварвате умствено. Това намалява ефективността на мозъка.

 

 

Избягвате да… мислите

 

Хубаво би било от време на време да тренирате мозъка си с логически задачи, такива за бързина или други подобни. А защо не и да поразсъждавате над сложна ситуация… Мозъкът не бива често да мързелува. В противен случай, се стига до същия ефект, както при тютюнопушенето – мозъчно свиване.

 

Общувайте с правилните хора

 

Старайте се да се общувате по-често с хора, от които има какво да научите, които имат какво да ви дадат, с които можете да водите стойностни разговори. Доказано е, че интелектуалните разговори насърчават мозъчната активност.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top