Мащабно проучване, в което са участвали 93 600 жени на възраст между 25 - 42 години, довело учените до извода, че диетичните флавоноиди могат да предпазват сърцето от различни здравословни проблеми. Те разширяват кръвоносните съдове, което намалява натрупването на плака и запушването на коронарните артерии, се посочва в изследването, ръководено от проф. Ерик Рим, пише сп. Circulation. Диетичните флавоноиди се съдържат в особено големи количества в боровинките и ягодите. Според специалистите консумацията на двата плода три или повече пъти седмично може да сведе риска от инфаркт с 1/3. Изследването е показало, че жените, консумиращи редовно и в големи количества боровинки и ягоди, са с 32% по-нисък риск от сърдечен удар в сравнение с тези които ядат плодовете веднъж месечно.
Диетичните флавоноиди се срещат още и в тъмния шоколад, гроздето, червеното вино, къпините и патладжаните. Според проф. Ерик Рим боровинките и ягодите могат лесно да бъдат добавени в ежеседмичното меню и да са добро решение за превенция не само на сърдечносъдови заболявания, но и на други здравословни проблеми. Приемът на диетични флавоноиди в по-ранна възраст е още по-благоприятен за намаляване риска от инфаркт в по-късен етап от живота.
Коментари (0)
Нов коментар