
Британски учени заявиха, че орехите, зеленчуците, зърнените храни и други богати на
фибри и влакнини продукти могат да понижат риска от инсулт. Предишни изследвания вече доказаха, че
фибрите понижават такива важни рискови фактори за инсулт като високото кръвно налягане и „лошия” холестерол. В ново изследване под ръководството на ДайанаТрипълтън от Научната секция по хранене към университета в Лийдс учените са открили, че увеличаването съмо със 7 грама дневно на употребяваните
фибри и влакнини понижава риска от първичен инсулт. Това количество се съдържа в една порция спагети от твърда пшеница плюс две порции плодове или зеленчуци.
Изводите са направени след анализирането и обобщаването на 8 изследвания по темата, публикувани в периода от 1990 до 2012 г. „Употребата на храна, богата на фибри и влакнини, е важна за всеки и особено за хората с рискови за инсулт фактори като наднормено тегло, пушене и високо кръвно налягане”, обяснява Трипълтън. Препоръчителната от медиците дневна доза фибри е минимум 25 грама. За да си набави човек това количествно е необходимо да изяде 7-8 порции зърнени продукти и 9-10 порции плодове и зеленчуци. Разбира се, удачен вариант е да се приемат и
хранителни добавки.
Коментари (0)
Нов коментар