Фруктозата, която се използва като подсладител в много хранителни продукти може да допринесе за наддаване на тегло и затлъстяване. Тя има свойството да стимулира област в мозъка, отговорна за контрола на апетита, предупреждават учени от Йейл. Когато е в естествен вид – в плодовете, фруктозата не създава проблем. Предлаганите на пазара продукти, подсладени с големи количества фруктоза, вече я правят опасна. За да установи вредата на естествения подсладител върху телесната маса, изследователският екип сканира мозъчната активност на 20 доброволци, преди и след консумацията на храни с фруктоза. Резултатите показват, че тя намалява притока на кръв в мозъчния участък, контролиращ апетита, което респективно увеличава желанието за хранене и дава усещане за липса на ситост.
В проучването, публикувано в Journal of the American Medical Association, се обяснява, че фруктозата се извлича главно от захарна тръстика, цвекло и царевица. Заради наситения си сладък вкус тя, под формата на високо фруктозен сироп, се използва като добавка в газирани напитки, сосове, десерти и в замразени продукти, тъй като намалява кристализацията. Специалистите препоръчват да се избягва консумацията на такива продукти и да се набляга на храни с естествено съдържание на захари.
Коментари (0)
Нов коментар