Авторите са установили, че групата най- кратък сън е употребявала най-малко вода, ликопен (от червените и оранжеви плодове и зеленчуци), както и въглехидрати. В групата на краткия сън хората употребявали най-малко витамин C, сравнително малко вода, селен (съдържащ се в орехите, месото и рибата), но пък те употребявали лутеин от зелените листни зеленчуци. Дългият сън пък бил свързан с по-малка употреба на теобромин (съдържа се в шоколада и чая), додеканова (лауринова) киселина - наситени мазнини и холин (съдържа се в яйцата и мазното месо). Групата с кратък сън поглъщала най-много калории, следвали групите с най-кратък и със стандартен сън, а най-малко калории употребявали хората от групата с дълъг сън. Ето защо учените препоръчват и ограничаване на приема на калории, включително чрез добавки, потискащи апетита.
Качеството на съня зависи от начина на хранене
Много хора страдат от безсъние и се въртят по няколко часа в леглото докато заспят. Това може да бъде преодоляно, ако се спазва правилна диета, смятат учени от университета в Пенсилвания. Изследването, подпомогнато от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ, е обхванало 30 000 души. Те били разделени на 4 групи: много кратък сън – по-малко от 5 часа, кратък сън 5-6 часа, стандартен сън – 7-8 часа и дълъг сън – повече от 8 часа, пише сп. Appetite.
Авторите са установили, че групата най- кратък сън е употребявала най-малко вода, ликопен (от червените и оранжеви плодове и зеленчуци), както и въглехидрати. В групата на краткия сън хората употребявали най-малко витамин C, сравнително малко вода, селен (съдържащ се в орехите, месото и рибата), но пък те употребявали лутеин от зелените листни зеленчуци. Дългият сън пък бил свързан с по-малка употреба на теобромин (съдържа се в шоколада и чая), додеканова (лауринова) киселина - наситени мазнини и холин (съдържа се в яйцата и мазното месо). Групата с кратък сън поглъщала най-много калории, следвали групите с най-кратък и със стандартен сън, а най-малко калории употребявали хората от групата с дълъг сън. Ето защо учените препоръчват и ограничаване на приема на калории, включително чрез добавки, потискащи апетита.
Авторите са установили, че групата най- кратък сън е употребявала най-малко вода, ликопен (от червените и оранжеви плодове и зеленчуци), както и въглехидрати. В групата на краткия сън хората употребявали най-малко витамин C, сравнително малко вода, селен (съдържащ се в орехите, месото и рибата), но пък те употребявали лутеин от зелените листни зеленчуци. Дългият сън пък бил свързан с по-малка употреба на теобромин (съдържа се в шоколада и чая), додеканова (лауринова) киселина - наситени мазнини и холин (съдържа се в яйцата и мазното месо). Групата с кратък сън поглъщала най-много калории, следвали групите с най-кратък и със стандартен сън, а най-малко калории употребявали хората от групата с дълъг сън. Ето защо учените препоръчват и ограничаване на приема на калории, включително чрез добавки, потискащи апетита.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар