
Авторите са установили, че групата най- кратък сън е употребявала най-малко вода, ликопен (от червените и оранжеви плодове и зеленчуци), както и въглехидрати. В групата на краткия сън хората употребявали най-малко витамин C, сравнително малко вода, селен (съдържащ се в орехите, месото и рибата), но пък те употребявали лутеин от зелените листни зеленчуци. Дългият сън пък бил свързан с по-малка употреба на теобромин (съдържа се в шоколада и чая), додеканова (лауринова) киселина - наситени мазнини и холин (съдържа се в яйцата и мазното месо). Групата с кратък сън поглъщала най-много калории, следвали групите с най-кратък и със стандартен сън, а най-малко калории употребявали хората от групата с дълъг сън. Ето защо учените препоръчват и ограничаване на приема на калории, включително чрез добавки, потискащи апетита.
Коментари (0)
Нов коментар