grains17621548

Глутенът
е растителен протеин, открит в житните растения, като пшеница, овес, ечемик, ръж и др. При хората, които са генетично предразположени, приемът дори на минимални количества глутен, отключва имунна реакция в тънкото черво и води до поява на хронично възпаление.  

Главната функция на тънкото черво е да абсорбира витамините, минералите и всички останали хранителни вещества, важни за човешкия организъм. Глутенът уврежда ганглиите (власинките, които образуват абсорбиращата част на тънкото черво), в резултат от което вътрешните стени на чревния тракт стават гладки. Това отнема от повърхността на тънкото черво и намалява времето, за което се абсорбират хранителните вещества.  

Непоносимостта към глутен се нарича целиакия (цьолиакия). Тя може да отключи повече от 55 заболявания. Тревожен факт е, че около 99% от хората с непоносимост към глутен, дори не предполагат за състоянието си!  

Ето кои са най-разпространените симптоми на глутеновата непоносимост:  

- Храносмилателни проблеми, като прекомерно образуване на газове, подут корем, запек, стомашно разстройство;

- „Пилешка кожа” или т. нар. синдром Keratosis Pilaris, който се проявява предимно по вътрешната страна на ръцете и бедрата. Keratosis Pilaris най-често е следствие от недостиг на витамин А и мастна киселина, и обикновено наподобява състоянието на кожата при акне;

- Отпадналост и общо усещане за умора скоро след консумацията на продукти със съдържание на глутен  

-Наличие на автоимунни заболявания, включително тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артит, псориазис, лупус, язвен колит, склеродермия („твърда кожа”), множествена склероза и др.;

-
Неврологични симптоми, като замайване или загуба на равновесие;

-
Хормонален дисбаланс, СПКЯ (Синдром на поликистозните яйчници), стерилитет с неясен произход;  

- Мигрена;

- Възпаление, подуване, болки в ставите;

- Резки промени в настроението, тревожност, временни прояви на т. нар. „паник атаки”, чувство на несигурност, депресия, Синдром на дефицит на вниманието (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD);

-
Самостоятелна проверка за наличие на непоносимост към глутен (целиакия);

Можете сами да проверите дали не страдате от непоносимост към глутен, като се подложите на 100% безглутенова диета за период от 2 - 3 седмици. Ако след като отново се върнете към обичайния си режим, откриете че се чувствате значително по-зле, в сравнение с времето, през което сте се хранили без глутен, изводът е ясен.  

Ако имате симптомите на целиакия, не съществува вариант, при който просто да ограничите консумацията на храни със съдържание на глутен. Тази стъпка ни най-малко няма да промени ситуацията!  

Единственото адекватно решение в случая е да прекратите напълно консумацията на храни със съдържание на глутен. С други думи – 100% безглутенова диета!              

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.