За целта на проучването било проследено състоянието на около 3000 души, на възраст между 55 и 80 години. Резултатите показали, че при онези от участниците, които приемали достатъчно количество от омега-3 мастни киселини, рискът от поява на макулна дегенерация бил значително по-нисък, отколкото при останалите, чието меню било бедно на така важния компонент.
Други изследвания, отново насочени към здравето на очите, отдавна доказаха, че приемът на мощни антиоксиданти, като например витамините Е, С, бета каротин, лутеин и зеаксантин, в значителна степен понижават риска от леки и тежки нарушения на зрението. Когато не можем да си набавяме достатъчно количество от тях чрез храната, е силно препоръчителен профилактичният им, допълнителен прием, в рамките на поне 6 месеца в годината. Това е сигурен начин за предотвратяване на редица усложнения във функциите на зрението, настъпващи при повечето хора.
Съществуват и твърдения, според които консумацията на храни с висок гликемичен индекс, като например сладкарските тестени изделия, белият хляб, белият ориз, подсладените газирани напитки и др., покачва нивата на глюкоза в кръвта, следствие на което се влошава и състоянието на ретината.
Коментари (0)
Нов коментар