Джон Ердман и екипът му са използвали в изследването си лабораторни мишки с бързо прогресиращ рак на простатата на възраст от 4 до 18 седмици. Те били разделени на 4 групи. Първата се хранела с доматен прах, втората със соя, третата с домати и соя, а в храната на четвъртата тези продукти липсвали. В края на изследването било установено, че сред половината мишки от тестовата група нямало злокачествени увреждания, каквито имали абсолютно всички гризачи от контролната група. „Употребата на домати и соя в комбинация понижава риска от развитието на рак на простатата”, коментира Ердман.
Според учените полезното действие на доматите се дължи на антиоксиданта ликопен. Относно соята специалистът Кристъл Суниг коментира: „Сред възрастните пациенти ракът прогресира и обикновено не се препоръчва провеждането на операции или радиационна терапия. В същото време проведените изследвания сочат, че в страните, където мъжете редовно употребяват в храната си соя, рискът от развитието на рак на простатата е неколкократно по-нисък”, пише Medical News Today.
Коментари (0)
Нов коментар