Search
Филтрирай по...

Mагнезият подобрява състоянието у пациенти в преддиабетно състояние!

Инсулинова резистентност

 

 

Статия, публикувана в Архив на медицинските изследвания, докладва резултатите от проведено двойно-сляпо изследване, проведено при група пациенти в  преддиабетно състояние и с ниски нива на магнезий в организма. То установява безспорната полза от поемът на хранителни добавки с магнезий, свързана с намаляването на С-реактивния протеин (CRP) – маркер за възпаление.

 

Експериментът обхваща 62 мъже и жени на възраст между 18 и 65 години с наскоро диагностицирани симптоми на преддиабетно състояние и с нива на магнезий под 0,74 mmol/L. Една част от  участниците приемат орално разтвор на магнезиев хлорид , съдържащ 382 мг магнезий, а останалите – плацебо, в продължение на 3 месеца. И двете групи трябва да упражняват физическа активност и да се придържат към здравословна диета. Нивата на плазмената глюкоза, магнезиевия серум и CRP се измерват преди и след края на тримесечния период.

 

И  при двете групи се отбелязва спад в стойностите на CRP, но той е значително по-голям  при пациентите, приемали магнезий в рамките на тези 90 дни.

 

 

А вие страдате ли от магнезиев дефицит?

Магнезият е най-важният минерал за човешкия организъм, но при много хора той е под допустимите норми.  Причината е, че те не успяват да си го набавят в достатъчни количества посредством консумираната храна.

Той е жизнено необходим за повече от 300 биохимични реакции в тялото, както и за много от основните функции на организма. Магнезият доказано помага за:

  • Поддържане на нормалните функции на мускулите и на нервната система
  • Стабилен сърдечен ритъм
  • Здрава имунна система
  • Плътност и здравина на костите
  • Поддържане нормални нива на кръвната захар
  • Нормални стойности на артериалното налягане
  • Поддържане на енергийния метаболизъм и протеиновия синтез

 

Магнезият е незаменим елемент и за мозъчното здраве. Загубата на връзки между нервните клетки в най-сложния човешки орган е един от основните белези, свързвани с нервната дегенерация и увреждането на паметта.

Въпреки че изследванията, касаещи въздействието на магнезия върху човешкия мозък датират от преди около 70 години, учените и днес продължават да откриват нови негови ползи за когнитивните функции.

Известно е, че една от формите на магнезий – магнезиев цитрат, насърчава активността на невроните, като по този начин подобрява когнитивните мозъчни функции, каквито са запаметяване, учене, съсредоточаване, пространствена ориентация и способност за взимане на бързи решения.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top