Естествените компоненти на гроздето – полифенолите имат свойството да защитават органите от увреждания, предизвикани от метаболитния синдром, гласи ново изследване, представено на конференцията по експериментална биология в Бостън. Метаболитният синдром се характеризира с високо кръвно и високи нива на захарта и холестерола в кръвта, мастни отлагания в коремната област, повишен риск от инфаркт или инсулт. Водещият автор на изследването Митчел Сеймур и екипът са изучили диетата с редовна употреба на грозде върху черния дроб, сърцето, бъбреците на склонни към затлъстяване плъхове. Гризачите от първата група в продължение на 90 дни получавали грозде, а втората – не. Експериментът установил, че плъховете на гроздова диета отслабнали, а работата на наблюдаваните им органи се подобрила.
„Нашето изследване показва, че гроздовата диета може да защитава органите от метаболитния синдром и предизвиканите от него усложнения. Възпаленията и окислителния стрес играят важна роля в развитието на сърдечносъдови заболявания и дибет тип 2. Затова откритието ни е голяма крачка към предотвратяването на посочените състояния.”, коментира Митчел Сеймур, цитирана от Medical News Today.
Коментари (0)
Нов коментар