
Изследователите са тествали влиянието на сока върху 30 доброволци от 20 до 40 години. Начинът им на хранене на закуска бил еднакъв: сандвич с шунка, омлет и картофи. Но участниците били разделени на групи в зависимост от това каква напитка употребяват.
Първата група пиела подсладена вода, втората – обикновена вода, третата – прясно изцеден сок от портокал. На всеки 1, 3 и 5 часа след закуската доброволците са давали кръв за анализ. Измервани са били концентрацията на захар в кръвта и нивото на веществата, свързани с работата на имунната система. Оказало се, че именно участниците, които употребявали портокалов сок, са с най-малко захар и с най-много полезни вещества в кръвта. А именно:
1. Витамин С
2. Калий - намалява риска от високо кръвно налягане.
3. Фолиева киселина (витамин В9) - понижава на риска от сърдечна болест и удар. Особено важна е за бременните жени.
4. Тиамин (витамин В1) - регулира апетита, поддържа мускулната функция.
5. Флавоноиди - естествени антиоксиданти.
Учените напомнят обаче, че портокаловият сок може да повреди зъбния емайл и затова трябва да се пие със сламка.
Коментари (0)
Нов коментар