
Между 1970 и 2008 г. в страните с висок БВП се наблюдава спад на инсулта с около 42%. Това е резултат от кампаниите срещу високото кръвно и холестерол, тютюнопушенето и вредните храни. В по-бедните страни обаче, през същия период, инсултите са се увеличили с над 100%. Това повишение съвпада с промените в храненето и начина на живот, свързани с индустриализацията и урбанизацията. Хората в тези страни започват да консумират по-голямо количество калорийни и солени храни.
Учените са установили с колко процента определени храни понижават риска от инсулт:
Риба: 3 порции на ден - 6%
Плодове и зеленчуци: 5 порции на ден - 26%
Шоколад: голяма консумация - 29%
Кафе: 3-4 чаши на ден - 17%
Чай: 3 или повече чаши на ден - 21%
Пълнозърнести храни: редовен прием - 21%
Коментари (0)
Нов коментар