
Неочакваното откритие е публикувано още преди няколко години в американското научно списание FASEB, където се посочва, че благотворното действие на червеното вино се дължи на съдържащия се в него ресвератрол.
Изследователите са на мнение, че този естествен химикал, намиращ се в състава на червеното вино, понижава нивата на „лошия“ холестерол и изчиства артериите от шлаки. В изследването се казва още, че ресвератролът поддържа мускулите в кондиция и спомага за изгарянето на излишните мазнини, дори при липса на редовни спортни занимания.
Учените са категорични, че ресвератролът подобрява клетъчния метаболизъм и допринася за перфектното функциониране на митохондриите, които играят ролята на енергийни центрове на клетките.
Приемът на ресвератрол, допълват още специалистите, може отчасти да компенсира вредните последствия от заседналия и физически неактивен начин на живот. За онези, които не обичат червено вино, на пазара отдавна се предлага и ресвератрол под формата на хранителни добавки.
Ресвератролът е изключително мощен антиоксидант, който може да бъде ефективен дори в превенцията и лечението на ракови заболявания и срещу възпалителни процеси от различен произход.
Коментари (0)
Нов коментар