Употребата на една подсладена безалкохолна напитка дневно увеличава риска от развитие на диабет с 22% твърдят учените Дора Ромгуър и д-р Петра Варк от Кралския Лондонски колеж. В своето изследване те са събрали информация от националните бази данни на 8 европейски страни, касаещи 350 000 души относно употребяваните от тях сокове, нектари, сладки и изкуствено подсладени безалкохолни напитки. От общата група били отделени 2403 болни от захарен диабет тип 2 и 16 154 здрави. Така учените установили, че употребата на 336 милилитра подсладени напитки дневно увеличава риска от диабет с 22%. Друга негативна тяхна характеристика е, че допринасят и за затлъстяването.
Учените подчертават, че резултатите от техния анализ доказват проведените по рано изследвания на тази тема в Европа. В тях специалисти също подчертаваха, че сладките безалкохолни напитки са свързани с повишен риск от захарен диабет тип 2 и то с 25%. Данните от новото изследване са публикувани в Diabetologia (списание на Европейската асоциация за изследване на диабета). В него специалистите отбелязват, че и употребата на 100-процентово натурални сокове крие потенциален риск от диабет, но той е неизмеримо по-малко в сравнение с подсладените безалкохолни напитки.
Прочетете още:
Коментари (0)
Нов коментар