
Къпини. Те съдържат антиоксиданти и специфични полифеноли, които подобряват възбудимостта на мозъчните клетки и стимулират комуникацията между невроните, според изследване на Университета Тафтс от 2009 година.
Кафе. Консумирането на 3-5 чаши кафе на ден понижава риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65 % в сравнение с хората, които пият по-малко от две чаши. Причината са кофеинът и съдържащите се в напитката антиоксиданти, сочи изследване на финландски учени.
Ябълки. Те, особено кората им, са най-добрият източник на антиоксиданта кверцентин, който предпазва мозъчните клетки от увреждане, смятат учени от Университета Корнъл.
Шоколад. Полифенолите в какаото, които имат свойството да подобряват кръвооросяването на мозъка, намаляват темповете на влошаване на паметта, пишат учени в Journal of Nutrition.
Канела. Учени от Университета на Калифорния в Санта Барбара са открили две вещества в канелата – троатоцианидин и цинамадехид, които деактивират вредните „тау“ протеини, водещи до отмиране на мозъчните клетки.
Коментари (0)
Нов коментар