
Витамин Е представлява семейство от 8 изомера, които включват алфа, бета, гама и делта токофероли, алфа, бета, гама и делта токотриеноли. Синтетичният витамин Е включва само една форма – алфа-токоферол.
Витамин Е се измерва в международни единици - IU - като синтетичният витамин Е има два пъти по-малка биодостъпност от естествения витамин Е, което означава, че ни е необходим два пъти по-голям прием на синтетичен витамин Е за постигане на същия ефект.
Основната функция на витамин Е е антиоксидантната. Той неутрализира свободните радикали, които в противен случай биха нарушили целостта на клетъчните мембрани. Освен това предотвратява окислението на LDL холестерола и не позволява развитието на заболяване на сърцето. Изследванията сочат, че този витамин подсилва имунната система при възрастните хора, възстановява баланса при окислителен стрес, подобрява действието на инсулина и нивата на глюкозата при диабет.
Приемът на витамин Е чрез храната е крайно недостатъчен при съвременния начин на хранене. Тoй е средно 10.35 IU при норма от 22.5 IU.
Две големи изследвания показват, че при хората, които приемат поне 100 IU естествен витамин Е дневно, се намалява значително риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Изследване, проведено с 39 876 жени показало, че ежедневният прием на 600 IU витамин Е в продължение на 10 години намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 24 %. При мъжете, които приемали поне 100 IU естествен витамин Е дневно намаляла прогресията на коронарна артериална атеросклероза в сравнение с тези, които не приемали витамин Е.
Коментари (0)
Нов коментар