
В обширния анализ са взели участие 45 000 жители на Англия и Шотландия. 20 000 от тях били вегетарианци, а около 4000 – вегани. Изследването продължило 10 години. През този период специалистите записвали и анализирали кръвното, холестерола, общото самочувствие и някои други признаци, сочещи вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания. По време на изследването имало 1235 такива заболявания, които довели до 106 смъртни случая и 900 до хоспитализиране. Експертите установили, че в групата на вегетарианците разпространението на сърдечни болести е с 33% по-малко, в сравнение с основната група. А при веганите този риск е с 4% по-висок. „В това няма нищо странно, организмът ни е така устроен, че някои необходими за здравето вещества, ние получаваме от храни с животински произход”, отбелязва д-р Франческа Кроу, професор по хранена в Кралския Британски колеж.
Коментари (0)
Нов коментар