
Ягодите са богати на калий, фосфор, калций, което ги прави полезна храна за хора от всички възрасти, особено за подрастващите и бременните. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност. Органичните киселини в ягодите: лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова и подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането.
Ягодите съдържат и значимо количество фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания. В една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече отколкото в една ябълка. Плодовете на ягодата са значително богати на пектинови вещества, поради което са полезни при лениви черва, запек, гастрит, язва, намалят увреждането на стомашната лигавица от употребата на алкохол. Д-р Сара Тулипани от Университета в Барселона, заяви, че положителният ефект от ягодите се свързва с антиоксидантните свойства на плодовете.
Коментари (0)
Нов коментар