
Според епидемиолозите колкото е по-голямо количеството употребявани каротиноиди, толкова по-малък е рискът от това страшно заболяване, което води до парализа, пълна атрофия на мускулите и смърт. Освен това хората с повишено съдържание на каротиноиди в менюто се отличавали с по-голяма физическа активност, били по-образовани, приемали добавки, съдържащи витамини С и Е. По-малко са подложени на риск от САС са хората, употребяващи продукти с високо съдържание на бета-каротин и лутеин, които ги има особено много в тъмнозелените зеленчуци, поясняват учените.
САС или амиотрофична латералната склероза (АЛС) е заболяване, което за няколко години води до парализа и пълна атрофия на мускулите. Болестта се развива на възраст от 40 до 70 години и по-често поразява мъжете.
Коментари (0)
Нов коментар