Зоновата диета предлага много протеини и доста ограничено количество въглехидрати. Основава се на постигането на идеалната пропорция мазнини, въглехидрати и протеини. Това, според доктор Сиърс, подобрява хормоналния баланс, регулира инсулиновите нива и помага в отслабването.
Кратка история. Зоновата диета е дело на Бари Сиърс - доктор по биохимия, който обаче няма научна степен в диетологията. Той започва създаването й още през 1970 г., след като баща му умира от инфаркт на 53 години. Това събитие провокира Бари Сиърс да започне да разглежда мазнините като предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Книгата му „Зоната” става бестселър през 1995 г. Оттогава популярният вече доктор Сиърс издава още много трудове и готварски книги, свързани със зоновата диета.
Основни принципи на Зоновата диета. Основната цел е свалянето на излишните килограми, както и намаляването на процентното съдържание на мазнини в организма. Менюто е сложно и строго определено. Всяко хранене трябва да съдържа точно 40 % въглехидрати, 30 % протеини и 30 % мазнини. Според Сиърс, това е идеалното съотношение. Целта при мъжете е мазнините в организма им да се установят на около 15%, а при жените – на 22%.
Количеството храна зависи от индивидуалните протеинови нужди. Необходимостта от протеини се изчислява по специална формула, включваща теглото, височината, обиколката на ханша и талията, както и физическата активност. Количеството въглехидрати и мазнини пък, е производно на нуждите от протеини. Така, се получава меню съдържащо приблизително 2000 калории дневно. Калориите обаче, не са толкова важни, колкото процентното разпределение между мазнини, въглехидрати и протеини.
В Зоновата диета можете да откриете термините „добри” и „лоши” храни. Ето някои от тях:
„Добри” храни:
-протеини: бяло пилешко и пуешко месо, морски дарове, яйчни белтъци, нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.
-въглехидрати: плодове, зеленчуци, които не съдържат скорбяла, овесена каша, ечемик, малки количества зърнени храни.
-мазнини: малки количества зехтин и олио от рапица.
„Лоши” храни:
-червени меса, тлъсти меса и всякакви субпродукти, яйчни жълтъци, моркови, царевица, стафиди, банани, папая, манго, повечето плодови сокове, хляб, ориз, тестени продукти, картофи, пълномаслени млечни продукти, газирани и диетични безалкохолни напитки, алкохол, кафе и други напитки, съдържащи кофеин.
Основни правила:
-Трябва да хапвате 5 пъти дневно - три основни и две междинни порции.
-Закуската да бъде не по-късно от един час след ставането от сън.
-Между отделните приеми на храна не бива да има повече от 5 часа.
-Не по-малко от два литра вода на ден!
-Поне минимум физическа активност дневно.
Действие. По време на хранене, нивото на глюкоза в кръвта се покачва. Доколко ще се повиши, зависи от приеманата храна. „Добрите” храни с нисък гликемичен индекс (под 50) покачват равнището на кръвната захар по-бавно от „лошите” храни, съдържащи гликемичен индекс над 65. Когато нивото на глюкозата се повишава, клетките в панкреаса започват да произвеждат инсулин. Този процес дава сигнал на организма да започне да превръща глюкозата в гликоген.
Гликогенът се складира в черния дроб и мускулите, провокирайки натрупването на мазнини в мастните клетки. Ако обаче нивото на глюкоза в кръвта е по-ниско, други клетки в панкреаса произвеждат хормона глюкагон, който дава сигнал към клетките в черния дроб и мускулите да освобождават гликоген, който се превръща обратно в глюкоза.
Ползи
-Загуба до 6 кг. в рамките на седмица.
-Нисък риск от т.нар. йо-йо ефект.
-Подобрено физическо състояние и тонус.
-Значително по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
-Подобрения във функционирането на имунната система.
-Забавяне на стареенето и свеж вид.
В кои случаи трябва да се внимава със Зоновата диета?
-При проблеми с бъбреците, е необходима консултация със специалист, тъй като високото съдържание на протеини в този хранителен режим, може да влоши състоянието.
-Рязкото ограничаване на зърнените храни може да предизвика дефицит на фибри, което да доведе до трайна констипация.
Коментари (0)
Нов коментар