Pantothenic Acid - Пантотенова киселина / Витамин В5 (калциев д-пантотенат), 250 mg, 90...
Пантотеновата киселина, по-известна като витамин В5, се оказва много полезна в борбата с подаграта. Директното й действие е свързано с понижаване нивата на пикочна киселина, но това още не е научно доказано. Индиректното й действие е свързано с понижаване на триглицеридите, LDL-холестерола (лошия холестерол) и общия холестерол и повишаване на HDL-холестерола (добрия холестерол).
Триглицеридите и холестеролът са маркер за инсулинова резистентност. Тази резистентност и метаболитните нарушения могат да доведат до инфаркт, инсулт, диабет, подагра. Подаграта се свързва с диабета, тъй като високите нива на инсулин повишават нивата на пикочна киселина.
Идеята, че пантотеновата киселина помага при подагра, е на д-р Робърт Аткинс, известен със своята диета на Аткинс. Той препоръчва ежедневния прием на пантотенова киселина под формата на калциев пантотенат. В своята книга Пълни с живот хранителни решения той отделя цял раздел на успехите, които е постигнал с пантотеновата киселина в своята практика. Той обяснява още разликата между пантотенова киселина и пантетин – в човешкото тяло пантотеновата киселина се превръща в пантетин. Доктор Аткинс препоръчва нисковъглехидратната диета, която понижава нивата на инсулин и намалява нивата на пикочна киселина.
Много храни съдържат пантотенова киселина, но в минимални количества. Все пак е добре освен приема на добавки да снабдим менюто си и с повече храни, богати на витамин В5. Най-богатият източник на пантотенова киселина се оказват зърнените храни – около 10мг пантотенова киселина в 30грама зърнени храни. Телешкото, пилешко, пуешко, патешко месо, някои гъби, слънчогледовите семки, кус-кус и белият ориз съдържат между 2 и 6 мг за порция. Витамин В5 се съдържа още в сьомгата, авокадото, сушените домати, царевицата и броколите.
Важно е витамин В5 да се приема в комбинация с другите витамини от група В, тъй като те работят най-добре в организма, когато се приемат заедно.
Много интересни са резултатите от едно изследване на болни от подагра, проведено в Южна Африка през 1999 година. Пациентите са били подложени на хранене според диетата Зоната на д-р Бари Сиърс. Изследването показва връзката между подаграта и диабета или как повишените нива на пикочна киселина са свързани с инсулиновата резистентност. Пациентите били подложени на нискокалорийна диета (1600 калории дневно), като въглехидратите били ограничени до 640 калории, били премахнати рафинираните храни, наситените мазнини (от месо, млечни продукти) били заменени с мононенаситени (зехтин, рапично олио) или полиненаситени (царевично, слънчогледово, соево олио) мазнини. Резултатите показали намаляване на теглото, понижаване нивата на пикочна киселина, намаляване пристъпите на подагра.
Коментари (0)
Нов коментар