Последни изследвания показват, че витамин Е намалява риска от болест на Алцхаймер и подобрява мозъчната дейност. Според едно от проучванията, публикувано през 2014 г. в издание Journal Of The American Medical Association, витамин Е поддържа здравето на мозъка.
Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, които защитават тъканите от разрушителното действие на свободните радикали. Той е мастноразтворим витамин и в резултат от това е от изключително значение за клетъчните мембрани, в чиито състав влизат и мазнини. Предпазвайки клетъчните мембрани от окислителното увреждане и поддържайки здравето на клетките, витамин Е всъщност подобрява цялостното здраве.
Всъщност, витамин Е се състои от 8 тясно свързани съединения - четири токофероли и четири токотриеноли. Всички те имат биологична активност, но алфа-токоферола е с най-силната такава.
Защо мозъкът има нужда от витамин Е?
Както е известно, всички тъкани на тялото съдържат липиди (мазнини и други мастни съединения). Мозъкът обаче, е особено богат на тези жизнено важни вещества. За съжаление липидите са силно податливи на окислителните увреждания, които причиняват свободните радикали и по тази причина мозъкът се нуждае от по-сериозна антиоксидантна защита. Данни от последните клинични изследвания сочат, че допълнителният прием на витамин Е поддържа перфектни мозъчни функциии и предпазва от невронална дегенерация (дегенерация на нервните клетки). На базата на всичко това учените заключават, че витамин Е може да забави или дори – да предотврати когнитивния упадък на мозъка. Този изключително важен антиоксидант защитава невроните и забавя развитието на деменция.
Наскоро изследователи в Чикаго извършват проучване върху 2889 мъже и жени на възраст между 65 и 70 години. Целта на мащабния експеримент, е да се определи доколко някои антиоксиданти противодействат на възрастовото увреждане на мозъка. Учените изследват въздействието на няколко антиоксиданти – витамините С и Е, както и бета-каротин (провитамин А). Само едно от тези вещества обаче, показва изключително обещаващи резултати и това е... витамин Е, разбира се.
Чикагските изследователи твърдят, че високият прием на витамин Е – чрез храната и посредством приема на хранителни добавки, забавят когнитивното стареене с цели 8 или 9 години!
Огромната способност на витамин Е да защитава невроните от окислителни увреждания, може да изиграе много важна роля по отношение на неврологичното стареене. Това означава само едно – допълнителният прием на витамин Е може да забави или предотврати развитието на сериозни невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, Паркинсон и др.
Но лечебното действие на витамин Е не се ограничава само до здравето на нервната система и мозъка. Отдавна е известно, че той е особено важен и за други органи и системи, особено – сърцето!
Витамин Е и сърдечното здраве
Както обяснихме по-горе, витамин Е е мастноразтворим, а антиоксидантното му действие е особено важно по отношение на липидите. Това е причината, поради която витамин Е е важен и за предотвратяване на окислението на LDL холестерола. При окисляването си, LDL става лепкав, което още повече усложнява ситуацията с натрупването му в артериите.
Както знаем, натрупването на плака в артериите, води до развитие на атеросклероза, която е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
Специалистите съветват хората със сърдечни проблеми да приемат витамин Е допълнително, под формата на хранителна добавка. Така според тях, рискът от сърдечен удар, се понижава с цели 34%.
Коментари (0)
Нов коментар