×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Глутен

Елиминирането на месото и млечните продукти не е единствената популярна хранителна тенденция в наши дни. Храните със съдържание на глутен също влизат в рисковата категория. Глутенът е протеин, открит в зърнено-житни култури, като пшеница, ръж и ечемик. Смята се, че у някои хора той предизвиква имунна реакция, свързана с появна на стомашно-чревни проблеми, кожни обриви, високи нива на стрес и др.

Нещо повече: глутенът е в основата на повече от 55 заболявания. Световната здравна статистика сочи, че почти всички, които развиват непоносимост към глутен или т. нар. цьолиакия (целиакия) са с неправилно поставена диагноза. Затова при съмнение за глутенова непоносимост, задължително трябва да се направят необходимите изследвания, които с точност да покажат има ли проблем или не. Ако хората с цьолиакия спрат да консумират храни със съдържание на глутен, те ще бъдат много по-здрави и ще се чувстват по-добре психически и емоционално.

Глутенът обаче, е вреден и за хората, които не страдат от цьолиакия, затова се препоръчва те да намалят консумацията му до минимум.

Ако често се сблъсквате с храносмилателни проблеми, като запек и подуване, и сте стресирани, може би е време да помислите за премахването на глутена от диетата си. Ето какви са ползите, установени при повечето хора, след спиране консумацията на глутен!

По-ясна мисъл. Все по-голям брой съвременни изследвания категорично подкрепят връзката между състоянието на червата и когнитивните способности. Идеята е, че онова, което се случва в съзнанието ни, е продиктувано от правилното или не функциониране на стомашно-чревния тракт. Звучи странно, но е истина. Установено е, че при много от хората, прекратили приема на глутен, възпалението на червата намалява, което от своя страна намалява риска от възпаление на мозъчните неврони. Невронното възпаление е основна причина за поява на мозъчна мъгла, синдром на хроничната умора, болест на Алцхаймер и др.

Нормализиране на апетита. Непреодолимите пристъпи на глад, особено в следобедните часове от деня, са по-често срещани при хората, които консумират тестени изделия. Само няколко дни след пълното изключване на глутена от менюто, апетитът започва да се нормализира.

Стоп на главоболието. Главоболието е често срещан проблем, който в много от случаите се дължи именно на консумацията на глутен. Главоболието, дори когато става въпрос за мигрена, може да премине напълно след елиминирането на глутена.

Подобрено храносмилане. Отказът от глутена намалява възпалението на червата, премахва запека и подуването. Само седмица-две след преустановяване на хранителния режим, човек престава да усеща тежестта и дискомфорта, характерни при глутенова непоносимост.

Повече жизненост и енергия. Процесът на храносмилане изисква изразходване на огромно количество енергия. В резултат от подобряването му след спирането на глутена, човек започва да се чувства значително по-енергичен и свеж – както емоционално, така и физически.

По-малко стрес и безпокойство. Хранителната чувствителност към глутен, оказва въздействие отвъд физиологичните симптоми, включително дисбаланс на ключови мозъчни химикали. Това води до безпокойство и страхова невроза, фобии, депресия, раздразнителност, повишена сърдечна честота, чести промени в настроението и др.

Намаляване на теглото. След премахването на глутена от хранителния режим, телесното тегло започва да се нормализира по естествен начин не само заради намаления брой на калориите, но и пради факта, че тялото започва да изгаря повече мазнини за енергия, вместо често консумираните въглехидрати.

Коментари (2)

    • Мила Георгиева
    • 2015-10-20 13:24:06
    Здравейте, Как и с какво трябва да се храня, за да замествам хляба с безглутенови храни?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-04 17:23:01
    Здравейте, В т.н био-магазини се продават безглутенови храни, брашна, продукти. Елда,амарант,царевица,ориз, просо, картофи, киноа,чиа, ленено семе и др. – не съдържат глутени. Може да приготвяте хляб и др. храни с брашна и зърна от тях. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.