Витамин D е хранително вещество и хормон, който помага на тялото да абсорбира калция. Но не само това! Съществуват данни, според които той влияе и върху регулацията на някои клетки в организма. Резултати от многобройни изследвания сочат, че хората с ниски нва на витамин D много по-често заболяват от рак, предимно на простатата, млечната жлеза и дебелото черво. Недостигът на витамин D повишава риска от множествена склероза, хипертония, диабет, депресии и др.
Съвсем скоро някои медицински организации в САЩ предложиха нови насоки по отношение на скрининга за витамин D. Редовните изследвания за нивата на му в организма са критично важни за предотвратяването на много от заболяванията, включително и по-тежки.
В последните няколко години специалистите непрекъснато алармират, че броят на хората чиито нива на витамин D в организма са ниски, нараства все повече. Тази тревожна статистика се отнася и за българите.
През 2012 г., Българското дружество по ендокринология изнесе данни, според които повече от 76% от българите страдат от недостиг на витамин D! В националното представително проучване на честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, са взели участие 2032 души от 10 градове и села в България.
Резултатите от експеримента показали, че цели 21% от хората страдат от тежък недостиг на така необходимия витамин. Най-висок бил процентът сред по-възрастните – над 60 години – 25%, а от хората на средна възраст, дефицит засягал около 21%. Проучването показало още, че недостигът на витамин D бил много по-рапространен сред жените, отколкото мъжете – 27% жени и 15% мъже.
Експертите съветват: изследвайте нивата на витамин D в тялото си поне веднъж годишно!
Децата, жените, включително бременните жени, възрастните хора, както и раково болните са особено застрашени от недостиг на витамин D. Според някои специалисти, витамин D е по-важен за бременните дори от фолиевата киселина!
Източници на витамин D
Известно е, че най-добрият източник на витамин D е слънцето. Въпреки това слънцезащитните продукти, както и фактът, че повечето хора не прекарват достатъчно време под слънчевите лъчи, са все утежняващи ситуацията обстоятелства. За зимата и есента да не говорим – тогава положението е още по-страшно.
Витамин D се съдържа и в някои храни, но трябва да се има предвид, че съдържанието му в повечето от тях съвсем не е достатъчно за да си набави човек необходимото количество. Единственият начин да го приемате основно чрез храната, е като ежедневно съобразявате менюто си с него!
Главният хранителен източник на витамин D са тлъстите риби – предимно сьомга, но и скумрия, сардина, риба тон. Прясно изцеденият портокалов сок, яйцата, млякото, гъбите и някои дреболии като например говежди черен дроб също съдържат витамин D.
Витамин D и рак
Научните доказателства за ролята на витамин D в профилактиката и лечението на онкологичните заболявания, стават все повече. В медицинската литература могат да се открият над 800 справки, които посочват ефективността на слънчевия витамин срещу рак.
Съществуват данни, според които витамин D е в състояние да предизвика смъртта на раковите клетки (апоптоза), както и да инхибира растежа на кръвоносните съдове, които се хранят с тумори (ангиогенеза).
Според Carole Baggerly – учен и ръководещ изследователска група GrassrootsHealth, в огромен процент от случаите причината за развитието на рак на гърдата, може да се крие в недостига на витамин D!
И още: мета-анализ, публикуван в броя на изданието Anticancer Research от март, тази година, пациентите, болни от рак, но с високи нива на витамин D в организма си, имат много по-голям шанс да оцелеят!
В друго проучване, публикувано в British Medical Journal , се твърди че при наличие на фамилна анамнеза за рак, приемът на витамин D е повече от препоръчителен!
Следва продължение!
Коментари (0)
Нов коментар