Поддържането на добро когнитивно здраве се влияе от много условия. Сред тях са правилното хранене, движението, поддържането на мозъка във форма посредством редица упражнения за мисълта. Задължително условие обаче е комплексният подход – тези, а и редица други фактори да бъдат разглеждани като комбинация помежду си, а не едностранно.
Оптималното мозъчно здраве е основна цел и за много от производителите на добавки. Изследване, проведено през 2014 г. показва все по-чести случаи на загуба на краткосрочна памет във възрастта над 60, както и изтощение сред младите хора, породено от множеството задачи на работното място и кратките срокове за изпълнението им. Именно поради това непрестанно нараства необходимостта от решения на проблемите, породени от продължително излагане на стрес, колебания в настроението, както и сериозни заболявания, свързани с напредване на възрастта.
През последните няколко години редица нови изследвания се интересуват от ролята на различните хранителни елементи и комбинации от тях за подобряване на когнитивните функции и поведението при специфични групи с мозъчни разстройства като аутизъм, болест на Алцхаймер и др. Група изследователи например, стигат до извода че витамин D и омега-3 мастните киселини могат да увеличат производството на серотонин и съответно да засилят неговото влияние. Известно е, че този хормон е важен модулатор на основни функции, сред които контрола на импулсите, формирането на поведенчески модели и др. Заключението на учените е, че комбинацията на витамин D с омега-3 може да помогне в намаляването на интензитета на различни мозъчни дисфункции.
Доброто старо рибено масло с ключово значение за мозъчното здраве. DHA (докозахексаенова киселина) е от огромно значение за мозъчната дейност, тъй като значителни количества от нея присъстват и в самата структура на най-комплексния човешки орган. Някои специалисти дори твърдят, че значението на докозахексаеновата киселина за здравето на мозъка може да се сравни с ефекта на калция върху костите. За да бъде осезаемо действието на докозахексаеновата киселина обаче, дневната доза трябва да бъде поне 1 gr дневно.
Доказано е че DHA може да забави появата на болестта на Алцхаймер и да подобри паметта при възрастни хора с умерени когнитивни оплаквания. Но съвременните изследвания доказват потенциала на DHA не само при по-възрастни, но и при подрастващи, включително деца под 2-годишна възраст.
На пазара има огромно многообразие от продукти с омега-3 от различни източници и производители. Известно е, че най-полезните омега-3 се намират предимно в мазните риби, каквито са сьомгата и рибата тон. Повечето качествени продукти използват именно тях като основен ресурс за производството си. В последно време се твърди, че маслото от крил е дори още по-богато на двете ценни киселини.
Куркуминът и влиянието му върху мозъка. Въпреки че омега-3 киселините неоспоримо заемат най-важното място когато става дума за подпомагане на мозъчната дейност, натуралните извлеци от различни растения също не са за подценяване. Типичен пример за това е куркуминът – пигмент, на който куркумата (Curcuma Longa) дължи наситено жълтия си цвят. Благодарение на куркумина, тази традиционна за индийската кухня подправка е една от най-универсалните хранителни съставки на пазара в момента, с изразено положително влияние върху костите, ставите, сърцето и очите.
Напоследък куркуминът все по-често се споменава като добър помощник и на мозъчните функции, благодарение на неврокогнитивните и противовъзпалителните си свойства, подпомагащи дейността на мозъка и облекчаващи някои от симптомите на депресия и деменция.
Куркуминът е познат още и със силните си антиоксидантни свойства, което го превръща в един от главните противници на свободните радикали в организма. И още нещо – въпреки че изследванията все още са в начална фаза, изследователите проявяват сериозен интерес към въпроса дали неговите свойства могат да бъдат полезни при пациенти с ранен стадий на болестта на Алцхаймер. Засега е ясно само, че той се понася добре от по-възрастните, което може да бъде ключ към някои важни открития в борбата с това заболяване, което е истински бич за хората над 70.
Гинко билоба. Едно от най-използваните и най-добре проучените растения в подкрепа на мозъка. Активните съставки на гинко включват различни флавоноиди и терпеноиди - основните катализатори на различни физиологични ефекти, свързани с подобряване на когнитивната функция.
Редица изследвания показват, че гинко играе важна роля в ускоряването на мозъчните реакции, както и за подобряване на паметта. Екстрактът от гинко билоба е подходящ както за възрастни, така и за по-млади хора. Влиянието му е едно и също и при двете групи - подобряване на паметта и скъсяване на времето, необходимо за реакция при различни стресови ситуации.
Коментари (0)
Нов коментар