Omega-3 Triple Strength / Омега-3 900 mg x 80 софтгел капсули
Хората често си задават въпроса каква е разликата между рибеното масло и омега-3 мастни киселини. В този материал ще се опитаме да дадем обстойно разяснение по темата!
Рибеното масло е промишлен продукт с висока хранителна стойност, поради съдържащите се в него омега-3 – ейкозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини (EPA и DHA). То е признато за основния източник на тези дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFA).
Рибеното масло може да бъде получено от различни видове мазни риби. Суровината се състои от три основни фракции - твърди вещества, масло и вода, а целта е тези компоненти да бъдат разделени възможно най-добре. Техниките за извличането им са различни – молекулярна дестилация, фракциониране чрез свръхкритични течности, фракциониране чрез хроматографски методи, екстракция чрез рибен силаж и др.
Молекулярната дестилация е високоефективна технология, която успешно се използва за разделяне, пречистване и концентриране на термолабилните (неустойчиви на топлина) вещества, тъй като при нея се работи с високи вакуумни налягания. Прилага се както за пречистване на маслото и отстраняване на органичните замърсители, така и за увеличаване концентрацията на EPA и DHA.
След процеса на извличане, рибеното масло подлежи на пречистване с цел елиминиране на нежеланите примеси и запазване на най-ценните му компоненти, каквито са oмега-3.
Какво е омега-3
Нека започнем отдалеч и обясним какво представляват мазнините в храната. Те са изградени от вериги на мастни киселини, състоящи се от свързани помежду си въглеродни и водородни атоми. Двата основни вида мастни киселини са наситени и ненаситени.
Всички ненаситени мастни киселини имат поне една двойна връзка между въглеродните атоми. Двойните връзки ограничават броя на водородните атоми, които могат да се свържат с въглеродните атоми.
Ненаситените мастни киселини с една двойна връзка, се наричат мононенаситени мастни киселини (MUFA). Ненаситените мастни киселини с повече от една двойна връзка се наричат полиненаситени мастни киселини (PUFA) – такива са омега-3.
Полиненаситените омега-3 мазнини спадат към незаменимите мастни киселини, тъй като са необходими за здравето, но не се произвеждат от тялото и трябва да се набавят чрез диетата и/или хранителните добавки. Трите най-важни oмега-3 са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).
ALA е растителната форма на oмега-3 и се съдържа в лененото семе, семената от чиа и орехи, в рапичното и соевото масло. За да осигури максимални ползи, алфа-линоленовата киселина трябва да се преобразува в организма до другите две основни мастни киселини. Този процес обаче, често е неефективен - само 1–10% от ALA се превръща в EPA и 0,5–5% в DHA.
EPA и DHA са „морските“ форми на oмега-3, чиито основни източници са студеноводните мазни риби като сьомга, херинга, сардини и скумрия.
Приемът на оптимални количества oмега-3 чрез диетата е от ключово значение за здравето на сърдечносъдовата и нервната система, мозъка и зрението.
Основни ползи от омега-3:
- понижават нивата на холестерола и триглицеридите
- предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове
- поддържат сърдечната функция и сърдечния ритъм
- укрепват сърцето след прекаран инфаркт
- поддържат фокуса и паметта
- подпомагат психичното здраве
- подпомагат зрителната способност и намаляват риска от макулна дегенерация
- потискат възпалението при ревматоиден артрит
- подобряват състоянието на кожата при акне
Индикатори за качество на продукта със съдържание на рибено масло, осигуряващо омега-3 мастни киселини
Сила и ефективност. Най-важният въпрос тук е каква е причината, поради която приемате омега-3 мастни киселини – стандартна грижа за здравето или терапия на специфичен здравословен проблем. Отговорът ви ще определи и силата на добавката, която трябва да изберете за себе си. Прието е, че 500 mg омега-3 дневно са минимумът, който трябва да се приема при стандартна профилактика и грижа за здравето. За хората, чиито начин на хранене включва много рафинирани растителни масла, преработени храни, колбаси, меса, зърнени храни и др., експертите препоръчват повишаване на дозата до поне 1000 mg дневно. Когато целта е повлияване на някои специфични здравословни състояния, се препоръчват още по-високи дози, но е добре те да бъдат консултирани със специалист. Важно е и съотношението между двете основни омега-3 киселини. Затова винаги четете листовките на хранителните добавки.
Мирис и вкус. Ще сложите ли в устата си парче риба, ако то мирише лошо? Разбира се, че няма и да си го помислите. Вкусът и мирисът са много добри индикатори за качеството и свежестта на продукта. Пробийте някоя от меките капсули и си направете експеримент да опитате течността. Рибеното масло с ниско качество не е полезно за организма. Познава се по натрапчивата миризма на риба, лошия вкус, както и по проблеми с хранопровода известно време след поглъщането й – оригвания и киселини.
Съотношение между ейкозапентаеновата и докозахексаеновата мастни киселини (EPA и DHA). И двата типа мастни киселини са изключително важни за човешкия организъм, но ползите им за здравето са различни. Най-общо, EPA отговаря за здравето на сърдечносъдовата система и ставите, докато DHA – за неврологичната и зрителната функция. Съотношението между тях до голяма степен зависи и от вида риба, от която е добито маслото. Маслото от черен дроб на арктическа треска например, е с лек превес на DHA над EPA, докато при маслото, добито от сардини и аншоа съотношението е обратно. Разбира се, във всеки продукт разликата в съотношението на двете мастни киселини може да варира в широки граници.
Молекулярна форма и усвояване. Формата и степента на усвояване от организма също са от съществена важност за добрите характеристики на продукта. За най-добро абсорбиране, въпреки че звучи твърде сложно и научно, формулата всъщност е проста: търсете триглицеридна (TG) форма за рибено масло или продукти на базата на рибеното масло в етилово-естерна (ЕЕ) форма. Научните експерименти доказват, че тези форми се усвояват най-ефикасно от организма, благодарение на това, че те са натурални молекулярни форми на омега-3., т.е. същите, които съществуват и в рибата. Според някои изследвания, усвояването в този случай може да достигне до 70% по-високи нива.
Как се приема oмега-3 и каква е дневната препоръчителна доза?
Според официалните препоръки, е най-добре омега-3 да се приемат след хранене, за предпочитане на обяд или вечеря. Комбинацията с лекарства не се препоръчва – нужно е да има отстояние между приема на омега-3 и медикаментите.
Дневната препоръчителна доза oмега-3 варира в зависимост от индивидуалното състояние и възрастта. В случаите, когато с приема на ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) се цели не профилактика, а терапия, е добре дозите да бъдат назначени от лекар или нутриционист.
Според Европейския орган за безопасност на храните / European Food Safety Authority (EFSA) максималната дневна доза oмега-3 не бива да надвишава 5 gr.
Балансът на oмега-3 спрямо oмега-6 в диетата също е много важен. За съжаление храната на съвременния човек е богата на мазнини, но те са предимно от омега-6 типа, който е с висока калорийна стойност, има по-малко полезни свойства и често е в ущърб на здравето.
Когато съотношението омега 3: омега 6 в диетата е много ниско (или обратно – омега-6 : омега-3 е много високо), в организма се развива хронично възпаление, което от своя страна увеличава риска от метаболитни нарушения, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести. За да се коригира това несъответствие, храните, съдържащи омега-6 трябва да се ограничат и да се увеличи приема на такива, осигуряващи омега-3. Специалистите се обединяват около тезата, че в перфектния случай, различните мастни киселини (наситени, мононенаситени и полиненаситени) трябва да се приемат по равно, като тогава съотношението е 1:1:1. Имайки предвид, че това идеално съотношение е трудно постижимо и не всеки би могъл да се придържа към него, приемлив вариант е и съотношението омега-3/омега-6 да бъде поне 1:2 до 1:5.
Свързани продукти
RxOmega-3 Extra Strength / Рибено масло, 1170 mg (600 mg EPA/DHA) х 60 софтгел капсули
RxOmega-3 Maximum Triple Strength / Рибено масло, 1425 mg (900 mg EPA/DHA)х 150 софтгел...
RxОмега-3 за жени - Рибено масло, ленено масло и масло от вечерна иглика, 60 софтгел...
Salmon Oil 100% Wild Alaskan/ Дива сьомга (масло) от Аляска 1300 mg х 90 софтгел капсули
Vegetarian DHA / Растителна DHA 200 mg х 30 софтгел капсули
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар