“При това рискът от автоимунни заболявания е обусловен от генотипа на човека. Има хора, които не са предразположени към автоимунни заболявания даже ако те ядат голямо количество сол. Но опасността за останалите е напълно реална”, се казва в отчета на изследването.
Солта води до автоимунни заболявания
В рамките на две независими едно от друго изследвания, експерти от САЩ са стигнали до извода, че прекалената употреба на сол може да доведе до повишено производство на клетки, потенциално способни да станат причина за развитие на автоимунни заболявания, съобщава AFP. В рамките на лабораторни тестове с участието на няколкостотин мишки било установено, че повишената употреба на сол увеличава производството в организма на човека на клетките от имунната система под наименование Т-хелпер-17 или Th17. Тези клетки са извънредно активни и според експертите, ако нивото им в организма е повишено, то при човека сериозно нараства рискът от ревматоиден артрит, псориазис и редица други заболявания. Така солта попълва списъка на факторите на въздействие, повишаващи риска от разпад на имунната система. До момента в този списък влизат инфекциите, пушенето, недостигът на слънчева светлина и недостигът на витамин D.
“При това рискът от автоимунни заболявания е обусловен от генотипа на човека. Има хора, които не са предразположени към автоимунни заболявания даже ако те ядат голямо количество сол. Но опасността за останалите е напълно реална”, се казва в отчета на изследването.
“При това рискът от автоимунни заболявания е обусловен от генотипа на човека. Има хора, които не са предразположени към автоимунни заболявания даже ако те ядат голямо количество сол. Но опасността за останалите е напълно реална”, се казва в отчета на изследването.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар