×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Вече седмици наред темата Covid-19 не затихва. Докато учените продължават да търсят ефективно лечение и ваксина, в медиите непрекъснато излиза нова информация за броя на заразените и починалите.


Коронавирус

В Италия, Испания и някои други държави разпространението на новия коронавирус SARS-CoV-2 доби опустошителни размери, а останалите страни панически се опитват да не последват съдбата им.

Мерките се затягат все повече и никой не знае до кога ще продължи всичко това.

 

Гледни точки и тенденции


Мненията в обществото са разнопосочни. Някои хора са панически уплашени, други се стараят да приемат спокойно ситуацията.

Сред голяма част от населението се наблюдава и недоволство от наложената карантина, заради негативното й икономическо въздействие.

През последните дни, особено актуален е въпросът с тестването. Това е следващият важен етап с определящо значение за развитието на ситуацията, но и тук въпросителните не са малко.

 

Тестването – въпроси и отговори


Като един от основните фактори, възпрепятстващ бързия изход от ситуацията, се очертава проблемът с масовото ефективно тестване.

Необходимостта от тестване на голям процент от населението е неотложна. Но кои тестове са по-надеждни – бързите или генетичните?

 

Бързи тестове


Те биват две основни групи – единият вид търси антиген, а другият – антитела.

 

Бързи тестове, доказващи антиген. Пробите се вземат от носа и от гърлото още през първите дни на заболяването и установяват дали има наличие на вируса в горните дихателни пътища.

Резултатът излиза бързо, а тестът може да се прилага, когато вече има изявени симптоми.

Към момента се разработва и по-удобен вариант като тестовете за бременност.

Целта на бързия тест, доказващ антиген е да се откриват новозаболелите.

 

Бързи тестове, които търсят антитела. Тук пробата е кръвна. Тези тестове не могат да покажат резултат в първите дни от началото на заразяване, а поне 7 дни след това, когато в организма се е задействал имунен отговор.

Целта е да се открият антитела при хората, които вече са преболедували.

От Националния щаб заявиха, че приложението на тестовете, откриващи антитела е подходящо едва след втората половина на епидемията, за да се изясни колко хора вече са придобили имунитет.

Според д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатории Рамус, много хора сега се питат това ли е правилният начин да проверят имунитета си и да узнаят дали вече са изкарали коронавирус. Нещата обаче, не са толкова лесни, колкото на пръв поглед изглеждат, посочва тя.

 

Д-р Пенчева: имунният отговор е различен при всеки човек


Според нея тестът доказващ антитела е неточен и не предоставя ясни данни за количеството им. “След сблъсъка на имунната система с вируса, се задейства имунна реакция, част от която е свързана и с производството на антитела.

Когато антителата надвишават определен брой, тестът се активира, казва тя пред revita.bg“

Тестовете за антитела са най-ценни като средство да се разбере кой е бил заразен в близкото минало и кой вече е имунизиран срещу болестта.

Когато се прилагат в широк мащаб, те могат да проследят степента на разпространение инфекцията, включително сред хората, които никога не са проявили симптоми.

 

Все още има въпросителни


Проблемът е, че неизвестните относно точността на бързите тестове са много, особено що се отнася до тестовете, които търсят антитела. Не е ясно колко дълго трае имунитетът след заразяване и кой точно трябва да бъде изследван.

Д-р Робин Пател, президент на Американското дружество по микробиология е на мнение, светът все още не разполага с всички отговори относно надеждността на бързите тестове.

Според доклад на Испанското дружество по инфекциозни болести и клинична микробиология, по-ниската точност на бързите тестове може да попречи на рутинното им въвеждане.

Официалната позиция на Националния оперативен щаб е, че бързите тестове могат да се използват масово и да се включат в изследването на новия коронавирус, но не са достатъчно надеждни.

 

PCR тест


Рийлтайм Пи Си Ар (PCR). При него се взима слюнка, гърлен или носен секрет.

Това е генетичен тест, който открива генетичния материал на вируса и дава възможно най-точните резултати.

Недостатъците на PCR са, че изисква повече време, апаратура и добре подготвен персонал.

Според Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията, real time PCR е най-достоверният начин за установяване на болни с коронавирус.

Проф. Шарон Левин, директор на Института Дохърти, е заявил пред Guardian Australia, че PCR техниката, използвана за тестване на Covid-19, се използва и за много други вируси, включително ХИВ, Хепатит С и грип.

 

Бързи тестове – изчерпателен списък, предоставен от Фондация FIND


Фондация FIND събира на едно място всички бързи тестове за SARS-CoV-2, които се предлагат в търговската мрежа или са в процес на разработване за диагностика на COVID-19.

Информацията във finddx.org – официалният уебсайт на FIND, е предоставена директно от доставчиците на тестове или е получена от публично достъпни, надеждни източници.

FIND не гарантира, че това е пълния списък с тестове.

FIND е фондация за новаторска диагностика със седалище в Женева, Швейцария.

Представлява организация с нестопанска цел, занимаваща се с последните иновации в разработването и предоставянето на диагностични методи за изследване на основните заболявания, засягащи най-бедното население на света.

FIND си партнира със Световната здравна организация (СЗО).

Фондация FIND отстоява идеята, че точната диагноза е верния път към здравето.

Тук можете да намерите пълния списък с видовете бързи тестове, съставен от фондация FIND:

https://www.finddx.org/covid-19/pipeline/

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.